Fiskum gamle kirke

Fiskum gamle kirke.

Artikkelstart

Fiskum gamle kirke ligger i Øvre Eiker kommune i Buskerud, ved Darbu. Den er en middelaldersk steinkirke viet til St. Olav. Kirken ble bygget rundt 1250. Kirken gikk ut av bruk i 1866 og har siden stått uendret.

Bygningen

Kirken har et kort skip og et lavere og smalere, rett avsluttet kor. På korets nordside er det tilføyet et murt sakristi som har inngang fra koret. Koret og østmuren i skipet er skjevt i forhold til resten av skipet.

Koret har en portal i syd og vinduer i øst og syd. Skipet har hovedinngang i vest, gjenmurt portal i syd og to vinduer i hver sidemur. Foran skipets vestportal står et våpenhus av bindingsverk, og midt på skipets møne sitter en takrytter. Takrytteren er fra 1820-årene, sakristiet fra 1700-tallet. Til inventaret hører blant annet en prekestol fra 1650 og altertavle og døpefont fra 1700-tallet.

Middelalderkirken ble avløst av en ny kirke i 1866 og utgjør nå en egen stiftelse. Denne nye kirken brant i 1902, og en gjenoppbygd kirke brant på ny i 1940. Den eksisterende Fiskum kirke som ble innviet i 1945 er tegnet av Arnstein Arneberg.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg