Fiske i Kina

Fra en fiskerlandsby nær havnebyen Wenzhou. Kina er verdens største fiskerinasjon. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Kina har vokst til å bli verdens overlegent største fiskerinasjon med en fangst på totalt 47 millioner tonn (2003) marine produkter; rundt en tredjedel av verdens samlede fangster. 57 prosent av totalfangstene er fra havet, mens 43 prosent fanges i ferskvann. I totalfangsten inngår 10 millioner tonn saltvannsfisk og 18 millioner tonn ferskvannsfisk.

Utenfor kysten er det et rikt fiske, spesielt i Øst-Kinahavet og i Gulehavet. Den største fiskebanken ligger utenfor øygruppen Zhoushan i Zhejiang, sør for munningen av Changjiang. De nordlige farvannene er rike på torsk, lenger sør er tropefisk viktigst. Det er videre en stor produksjon av krepsdyr, muslinger, østers, sjøsnegler, skilpadder og forskjellige tangarter. De største fiskehavnene er (fra nord til sør) Dalian, Yantai, Qingdao, Shanghai og Guangzhou.

Ferskvannsfisket er konsentrert til de midtre og nedre delene av Changjiangs og Perleelvens (Zhu Jiangs) deltaområde, de nedre delene av Liao Hes elvebekken og i de midtre og nedre delene av Huang Hes løp og deltaområde. Landets egne forskningsinstitutter har bidratt til at Kina i dag er en av verdens ledende havbruksnasjoner.

Oppdrettsnæringen produserer 47 prosent av totalfangstene i saltvann og 88 prosent av fangstene i ferskvann. Det viktigste oppdrettsområdene ligger sør for Changjiang hvor både topografien og klimaet er gunstig, samt rundt storbyene i nord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg