Firefly

Sherman VC Firefly - utstilt ved Musée de Royal de l'Armée i Brussel.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sherman Firefly var en middelstung stridsvogn som ble brukt av Storbritannia under andre verdenskrig. Firefly var en ombygd variant av den amerikanske stridsvognen Sherman, utstyrt med den britiske 17-punds kanonen som er regnet som en av de mest effektive stridsvognskanonene som ble brukt under krigen.

Historie

Den første prototypen ble bygget i november 1943, opprinnelig som en forsikring i tilfelle utviklingen av den britiske stridsvognen Challenger som skulle utstyres med 17-punderen møtte problemer. Da denne ble forsinket, ble Firefly prioritert. Firefly ble først brukt i kamp under invasjonen av Normandie i 1944.

Varianter

Sherman IC, IIC, IVC og VC Firefly var basert på henholdsvis de amerikanske variantene Medium Tank M4, M4A1, M4A3 og M4A4. Alle variantene var i tillegg til 17-punderen utstyrt med en 7,62-millimeter mitraljøse; den andre mitraljøsen i skroget ble fjernet og mannskapet redusert til fire for å gi plass til mer ammunisjon.

Motorer variererte hos de forskjellige variantene, IC og IIC Firefly var utstyrt med en Wright Continental R-975 stjernemotor, IVC Firefly var utstyrt med en Ford V-8 bensinmotor med en ytelse på 500 hestekrefter og VC Firefly med en Chrysler Multibank motor med en ytelse på 425 hestekrefter.

Vekten varierte også mellom de forskjellige variantene, men den var vanligvis mellom 30 og 35 tonn.

Spesifikasjoner

Spesifikasjoner for varianten Sherman VC Firefly:

  • Vekt: 35 308 kilogram
  • Pansring: 19–76 millimeter
  • Toppfart: 35,5 kilometer i timen
  • Rekkevidde: 201 kilometer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg