Firefly

Sherman VC Firefly - utstilt ved Musée de Royal de l'Armée i Brussel.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sherman IC, IIC, IVC og VC (Firefly), og kjent som Sherman Firefly, middelstung stridsvogn brukt av Storbritannia under den annen verdenskrig. Firefly var en ombygd variant av den amerikanske stridsvognen Sherman, utstyrt med den britiske 17-punds kanonen som er regnet som en av de mest effektive stridsvognskanonene som ble brukt under den annen verdenskrig.

Den første prototypen ble bygget i november 1943, opprinnelig som en forsikring i tilfelle utviklingen av den britiske stridsvognen Challenger som og skulle utstyres med 17-punderen møtte problemer. Da denne ble forsinket ble Firefly prioritert. Firefly ble først brukt i kamp under invasjonen av Normandie i 1944.

Sherman IC, IIC, IVC og VC var basert på henholdsvis de amerikanske variantene Medium Tank M4, M4A1, M4A3 og M4A4. Alle variantene var i tillegg til 17-punderen utstyrt med en 7,62 mm mitraljøse, den andre mitraljøsen i skroget ble fjernet og mannskapet redusert til fire for å gi plass til mer ammunisjon.

Motorer variererte hos de forskjellige variantene, IC og IIC var utstyrt med en Wright Continental R-975 stjernemotor, IVC var utstyrt med en Ford V-8 bensinmotor med en ytelse på 500 hk og VC med en Chrysler Multibank motor med en ytelse på 425 hk.

Vekt varierte og mellom de forskjellige variantene, men var vanligvis mellom 30 og 35 tonn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg