Finsehytta

Finsehytta
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Finsehytta er en betjent DNT-hytte i Skarvheimen, ved Finse stasjonBergensbanen. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Ulvik, Vestland fylke; 1223 meter over havet.

Finsehyttas forløper ble åpnet samtidig med Bergensbanen i 1909, men først etter andre verdenskrig fikk Finsehytta dagens plassering noen hundre meter fra jernbanestasjonen. Fra turisthytta er det merkede ruter både sommer og vinter til turisthyttene Kjeldebu, Krækkja, Raggsteindalen, Geiterygghytta og Hallingskeid. Det er merket sommerrute til Rembesdalsseter. Finse er også et godt utgangspunkt for turer i Hallingskarvet nasjonalpark. Fra 2020 til 2021 er hytta stengt for å gjennomgå en større ombygging.

Historikk

Finse stasjon, Finsehytta i bakgrunnen
/DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Statens fjellstuer åpnet overnattingssteder på Haugastøl og Finse i 1909 og de ble raskt svært populære. Til Finse kom det så mange turister at NSB måtte parkere sovevogner der i påsken for å ha nok sengeplasser. Ganske snart overtok Norsk Hotelcompagnie A/S fjellstuene og bygde dem ut til store og velutstyrte hoteller.

Det historiske hotellet på Finse har siden utviklet seg til Finse 1222. DNT sørget for at turister som ikke ville betale hotellpriser fikk bo én natt på hotellet til redusert pris. Fra 1920 ble det så innredet rom for disse turistene i den store skøytehallen like ved hotellet. I 1940 bygde tyskerne to store hus på Finse for blant annet å eksperimentere med motorer og drivstoff under arktiske forhold. Sannsynligvis var dette forberedelser til felttoget mot Russland. Tyskerne prøvde også å etablere en flyplass på toppen av Hardangerjøkulen, men med dårlig resultat.

Etter andre verdenskrig ble tyskernes bygninger på Finse overtatt av Direktoratet for fiendtlig eiendom som så overlot dem til DNT. Etter en del ombyggingsarbeider ble Finsehytta åpnet i februar 1949. Bestyrere fra starten og i 23 år var Anna Marie og Guttorm Fretheim. Før den første beltebilen kom i 1955, skjedde all transport om vinteren til Finsehytta med skikjelke. Fretheim brukte også skikjelke for å merke alle skiløypene. Finsehytta ble ombygd i 1961, 1973 og 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1998). Hyttene på Hardangervidda og i Skarvheimen. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg