Finnmark tar imot 20 % av turistene til Nord-Norge. Reiselivet er økende og utgjorde 8 % av bruttoproduktet i 2008. Se også artikkelen om Norges turisme.

Hurtigruta har i hele dette århundret spilt en viktig rolle for turisttrafikken til Finnmark og utgjør i tillegg en viktig turistattraksjon i seg selv.

Vest-Finnmark med Nordkapp og Finnmarksvidda betyr mest for reiselivet. Finnmarksløpet tiltrekker seg også mange turister. Det samme gjelder helleristningeneAlta og fire punkter langs Struves meridianbue; meridianstøtten i Hammerfest sentrum, et trigonometrisk punkt i Alta og to i Kautokeino.

Vær- og føreforhold gjør at Finnmark fortsatt har det alt vesentlige av turisttrafikken i sommerhalvåret, men det er i senere år også gjort forsøk på å lansere fylket som vinterreisemål. Sommerturismen fokuserer på midnattssola og vinterturismen reklamerer med nordlyset.

Allerede på 1800-tallet hadde norske og utenlandske reisende begynt å oppdage Finnmark som reisemål, ikke minst på grunn av fylkets hovedattraksjoner – Midnattssola og Nordkapp

Veiutbyggingen kom for alvor i gang relativt langt ut på 1900-tallet, og det tok derfor ganske lang tid før fylket fikk noe særlig omfattende landeveis turisttrafikk. Fram til andre verdenskrig utgjorde Statens fjellstuer hovedtyngden av overnattingstilbudene i fylket. Fra 1970-årene har utbyggingen av hoteller skutt fart. De senere tiårene har flytrafikken fått økende betydning sammen med biltrafikken.

I 2002 hadde Finnmark 39 overnattingsbedrifter med mer enn 20 senger (utenom campingplasser og vandrerhjem). Disse stod for i alt 309 000 gjestedøgn, og hadde en gjennomsnittlig kapasitetsutnyttelse på 47,5 % (rom) mot 49,7 % for landet som helhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. februar 2014 skrev randine wisløff

Under turistattraksjoner i Alta så bør Ishotellet i Sorrisniva være med. Det er Norges første og største ishotell, bygd første gang år 2000. Sorrisniva satte da Alta på kartet også vinterstid og er merket med severdighets skilt.Andre attraksjoner er Alta skiferen som hentes ut fra Pæska fjellet.Skifernæringen har alltid vært en hovednæring på lik linje med jordbruk og fiske.

14. februar 2014 skrev Svein Askheim

http://snl.no/Altaskifer har artikkel og er nevnt under Alta Næringsliv, men jeg skal presisere dette. Ishotellet skal jeg ta med. Takk for ditt innspill.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.