Sydvaranger ASA, som drev landets største gruve i Bjørnevatn ved Kirkenes i 1907-96 og fra 2009-, har tradisjonelt vært fylkets største arbeidsplass. Utvinningen av jernmalm og produksjon av pellets gikk imidlertid i mange år med underskudd, og driften ble innstilt 1997. Sydvaranger Gruve AS ble etablert i 2007 for å rehabilitere gruve, jernbane og produksjonsanlegg samt starte produksjon av høyverdig jernmalmkonsentrat. Produksjonen av jernmalmkonsentrat startet i oktober 2009 etter gjenoppbygging av gruve- og prosessanleggene. Selskapet har 400 ansatte og eies at det australske selskapet Northern Iron Limited. 

I Alta finnes landets største skiferforekomst, og her er det flere skiferbrudd. På Stjernøya, også i Alta, utvinner Sibelco Nordic (tidligere North Cape Minerals) nefelinsyenitt som eksporteres og benyttes i glass- og keramikkindustrien.

I Deatnu/Tana kommune er det et kvartsittbrudd (Elkem Tana). Tidligere har det også vært drevet flere kobbergruver, bl.a. Biedjovággi i Guovdageaidnu/Kautokeino og Kåfjord i Alta.

Det foregår en omfattende kartlegging av fylkets mineralske ressurser i regi av Norges geologiske undersøkelser, og det er gjort flere interessante funn som kan være drivverdige, bl.a. av gullFinnmarksvidda og baryttVarangerhalvøya. Det har i løpet av 1990-årene også vært lett etter diamantforekomster på Finnmarksvidda.

Norsk bergindustrihistorie

Norge – bergverksdrift og petroleumsutvinning

Om georessurser hos NGU

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.