Sydvaranger ASA, som drev landets største gruve i Bjørnevatn ved Kirkenes i 1907-96 og fra 2009-, har tradisjonelt vært fylkets største arbeidsplass. Utvinningen av jernmalm og produksjon av pellets gikk imidlertid i mange år med underskudd, og driften ble innstilt 1997. Sydvaranger Gruve AS ble etablert i 2007 for å rehabilitere gruve, jernbane og produksjonsanlegg samt starte produksjon av høyverdig jernmalmkonsentrat. Produksjonen av jernmalmkonsentrat startet i oktober 2009 etter gjenoppbygging av gruve- og prosessanleggene. Selskapet har 400 ansatte og eies at det australske selskapet Northern Iron Limited. 

I Alta finnes landets største skiferforekomst, og her er det flere skiferbrudd. På Stjernøya, også i Alta, utvinner Sibelco Nordic (tidligere North Cape Minerals) nefelinsyenitt som eksporteres og benyttes i glass- og keramikkindustrien.

I Deatnu/Tana kommune er det et kvartsittbrudd (Elkem Tana). Tidligere har det også vært drevet flere kobbergruver, bl.a. Biedjovággi i Guovdageaidnu/Kautokeino og Kåfjord i Alta.

Det foregår en omfattende kartlegging av fylkets mineralske ressurser i regi av Norges geologiske undersøkelser, og det er gjort flere interessante funn som kan være drivverdige, bl.a. av gullFinnmarksvidda og baryttVarangerhalvøya. Det har i løpet av 1990-årene også vært lett etter diamantforekomster på Finnmarksvidda.

Norsk bergindustrihistorie

Norge – bergverksdrift og petroleumsutvinning

Om georessurser hos NGU

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.