Finnmark er et fylke i Norge som er delt i 19 kommuner. Fylkesmannen og fylkeskommunen i Finnmark har sitt sete i Vadsø. Gunnar Kjønnøy har sittet som fylkesmann siden 1998.

Fylkesordførere: 1963–75 Henry Nikolai Karlsen Ap, 1975–84 Arnulf Olsen Ap, 1984–86 Helmer Mikkelsen Ap, 1986–87 Oddny Aleksandersen Ap, 1988–95 Erling Fløtten Ap, 1995–2003 Evy-Ann Midttun Ap, 2003–2005 Helga Pedersen Ap, 2005–2007 Kirsti Saxi SV, 2007– Runar Sjåstad Ap.

Fylket tilhører Nord-Hålogaland bispedømme og omfatter fire prostier med 23 sogn.

Fylket tilhører Hålogaland lagdømme, er delt i fire tingrettsdistrikter og har ett politidistrikt.

Det er ett sykehus i fylket, med klinikker i Hammerfest og Kirkenes. Finnmarkssykehuset HF, Finnmárkku buohcciviessu DF, er ett av fire helseforetak i Helse Nord RHF.

I Alta ligger Reindriftsadministrasjonen med lokalkontor i henholdsvis Karasjok og Kautokeino tettsteder. Finnmark har i alt åtte videregående skoler drevet av fylket, herav to  samiske skoler, én  i Karasjok og én i Kautokeino. Skolen i Honningsvåg har maritime og fiskerifaglige linjer. Den har filialer i mindre tettsteder langs kysten. Reindriftslinje i Kautokeino. Landbruksskole i Bonakas i Deatnu/Tana kommune. Samisk høgskole i Kautokeino tettsted, Universitetet i Tromsø med avdeling for pedagogiske og humanistiske, samt nærings- og sosialfag, i Alta, og sykepleierutdanning i Hammerfest. Det er folkehøyskoler i Alta, Svanvik og Karasjok (samisk folkehøyskole).

De største avisene i fylket er Finnmark Dagblad, Finnmarken, Sør-Varanger Avis og Sagat Avis. NRK har distriktskontor i Vadsø og sameradioens hovedkontor ligger i Karasjok.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.