Finnmark er et fylke i Norge som er delt i 19 kommuner. Fylkesmannen og fylkeskommunen i Finnmark har sitt sete i Vadsø. Gunnar Kjønnøy har sittet som fylkesmann siden 1998.

Fylkesordførere: 1963–75 Henry Nikolai Karlsen Ap, 1975–84 Arnulf Olsen Ap, 1984–86 Helmer Mikkelsen Ap, 1986–87 Oddny Aleksandersen Ap, 1988–95 Erling Fløtten Ap, 1995–2003 Evy-Ann Midttun Ap, 2003–2005 Helga Pedersen Ap, 2005–2007 Kirsti Saxi SV, 2007– Runar Sjåstad Ap.

Fylket tilhører Nord-Hålogaland bispedømme og omfatter fire prostier med 23 sogn.

Fylket tilhører Hålogaland lagdømme, er delt i fire tingrettsdistrikter og har ett politidistrikt.

Det er ett sykehus i fylket, med klinikker i Hammerfest og Kirkenes. Finnmarkssykehuset HF, Finnmárkku buohcciviessu DF, er ett av fire helseforetak i Helse Nord RHF.

I Alta ligger Reindriftsadministrasjonen med lokalkontor i henholdsvis Karasjok og Kautokeino tettsteder. Finnmark har i alt åtte videregående skoler drevet av fylket, herav to  samiske skoler, én  i Karasjok og én i Kautokeino. Skolen i Honningsvåg har maritime og fiskerifaglige linjer. Den har filialer i mindre tettsteder langs kysten. Reindriftslinje i Kautokeino. Landbruksskole i Bonakas i Deatnu/Tana kommune. Samisk høgskole i Kautokeino tettsted, Universitetet i Tromsø med avdeling for pedagogiske og humanistiske, samt nærings- og sosialfag, i Alta, og sykepleierutdanning i Hammerfest. Det er folkehøyskoler i Alta, Svanvik og Karasjok (samisk folkehøyskole).

De største avisene i fylket er Finnmark Dagblad, Finnmarken, Sør-Varanger Avis og Sagat Avis. NRK har distriktskontor i Vadsø og sameradioens hovedkontor ligger i Karasjok.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.