Finn Graff, norsk prisbelønt avistegner og illustratør, spesielt kjent for sine treffende kommentartegninger og karikerte portretter, utført i penn eller blyant. 

Finn Graff ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1959–1963) og var fast tegner for Morgenposten (1960–1963) og Arbeiderbladet (1963–1988) før han begynte å tegne for Dagbladet fra 1988. Han tar også oppdrag for ulike tidsskrifter i Norge og utland, og har blant annet levert tegninger til avisa The New Yorker.

Med oppfinnsom, sikker strek illustrerer han dagsaktuelle begivenheter, men også litterære tekster. Han har illustrert en rekke bøker av kjente forfattere, som William Golding, Siegfried Lenz, Jens Bjørneboe og Arild Nyquist. Sansen for det burleske kommer blant annet fram i hans illustrasjoner til Erotiske folkeeventyr (1977).

Finn Graff har holdt en rekke separatutstillinger i Norge, blant annet på Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet og Tegnerforbundet. Videre har han deltatt på kollektivutstillinger i utlandet og hatt utsmykningsoppdrag på Osebergplattformen. I 2007 ble han utnevnt som ridder av St. Olavs Orden for sin innsats som tegnekunstner.

Tegningene hans er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet, Norsk kulturråd og Stortingets utsmykningskomité. Gjennom årene har han mottatt mange priser og stipender: Illustrasjonsprisen (1976, 1982 og 1992), Bokkunstprisen (1987), Gullblyanten (1990) og Norsk Illustrasjonsfonds æresstipend i 2004. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.