Finn Graff

Faktaboks

Finn Graff
Født
25. desember 1938, Wangerooge i Tyskland

Foto 1981

Finn Graff
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Finn Graff er en norsk prisbelønt avistegner og illustratør, spesielt kjent for sine treffende kommentartegninger og karikerte portretter, utført i penn eller blyant.

Avistegner og illustratør

Finn Graff. Kommentar til bispenes hyrdebrev 1978. Tegning i Arbeiderbladet.

© /KF-arkiv ※.
Lisens: Vernet verk
Finn Graff illustrerte nyutgivelsen av Sigrid Undsets Lykkelige dager, utgitt på Aschehoug Forlag i 2004.

Finn Graff ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1959–1963) og var fast tegner for Morgenposten (1960–1963) og Arbeiderbladet (1963–1988) før han begynte å tegne for Dagbladet fra 1988. Han tar også oppdrag for ulike tidsskrifter i Norge og utland og har blant annet levert tegninger til avisa The New Yorker.

Med oppfinnsom, sikker strek illustrerer han dagsaktuelle begivenheter, men også litterære tekster. Han har illustrert en rekke bøker av kjente forfattere, som William Golding, Siegfried Lenz, Jens Bjørneboe og Arild Nyquist. Sansen for det burleske kommer blant annet fram i hans illustrasjoner til Erotiske folkeeventyr (1977).

Utstillinger, priser og innkjøp

Finn Graff har holdt en rekke separatutstillinger i Norge, blant annet på Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet og Tegnerforbundet. Videre har han deltatt på kollektivutstillinger i utlandet og hatt utsmykningsoppdrag på Osebergplattformen. I 2007 ble han utnevnt som ridder av St. Olavs Orden for sin innsats som tegnekunstner.

Tegningene hans er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet, Norsk kulturråd og Stortingets utsmykningskomité. Gjennom årene har han mottatt mange priser og stipender: Illustrasjonsprisen (1976, 1982 og 1992), Bokkunstprisen (1987), Gullblyanten (1990) og Norsk Illustrasjonsfonds æresstipend i 2004.

Han er bror av danseren Jens Graff.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg