Finnøy (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
103 km²
Innbyggertall
3 150 (2019)
Administrasjonssenter
Judaberg
Fylke
Rogaland
Innbyggernavn
finnøybu, finnøing
Målform
nynorsk
Kommunenummer
1141 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Bandåsen (514 moh.)

Kommunevåpen

Finnøy. Utsikt over Finnøy med Hesby middelalderkirke til høyre, fotografert av Fjellanger Widerøe. Gården Hesby var i middelalderen sete for en mektig lendmannsætt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Finnøy var en kommune i Rogaland fylke. Den ble i 2020 en del av Stavanger kommune, etter å ha blitt slått sammen med Rennesøy og Stavanger samt den sørvestre delen av øya Ombo av Hjelmeland slik at hele Ombo ligger i én kommune. Sammenslåingen var en del av en landsomfattende kommunereform.

Finnøy kommune bestod av en rekke øyer i Boknafjorden fra og med Sjernarøyane og vestre og nordre del av Ombo i nord og Sør-Talgje og Fogn i sør. Største øyer er Ombo (37 av i alt 58 kvadratkilometer hørte til Finnøy), den egentlige Finnøy (25 kvadratkilometer) og Fogn (10 kvadratkilometer).

Finnøy kommune ble opprettet i forbindelse med innføringen av det kommunale selvstyret i 1837. En mindre del av kommunen med 72 innbyggere, Hanasand på øya Rennesøy, ble i 1918 overført til Rennesøy. I 1965 ble den tidligere kommunen Sjernarøy slått sammen med Finnøy. Samtidig ble Jelsas del av Ombo (unntatt Buer-gårdene) lagt til, likeledes øyene Halsnøy (Halsne), Bokn og Byre i den tidligere Fister kommune.

Natur

Berggrunnen hører til Kaledonidene (se Kaledonske fjellkjede) og består for det meste av omdannede kambrosiluriske skifere, dels grønnskifer (omdannede skifer- og lavabergarter). Skifrene forvitrer lett og gir god dyrkingsjord. Skogen er stort sett løvskog med en del plantet gran; på Ombo er det naturlig furuskog.

Bosetning

Av den tidligere kommunens i alt 157 øyer har 17 fast bosetning hvorav rundt 60 prosent av de bosatte i kommunen på Finnøy og 10 prosent på Fogn. Eneste tettsted i den tidligere kommunen var Judaberg, et tettsted som i 2020 hadde 885 innbyggere.

Den tidligere kommunen har etter åpningen av Finnfast, Finnøys fastlandsforbindelse, i 2009 hatt en sterk befolkningsvekst.

Næringsliv

Primærnæringene er viktigste næringsvei med 28 prosent av arbeidsplassene i kommunen, den største andel i denne næringen blant kommunene i Rogaland før kommunereformen i 2020.

Jordbruket i Finnøy er ikke minst kjent for sin grønnsakdyrking og har for eksempel mer enn 1/3 av landets tomatareal under glass. I tillegg har Finnøy adskillig frukt- og bærdyrking og et variert husdyrhold, særlig storfe og høns. Finnøy har flere fiskeoppdrettsanlegg.

Industrien er relativt beskjeden, og det meste knyttet til jordbruket; viktigst etter sysselsettingen er næringsmiddelindustri, gummi-/plast-/mineralsk industri og maskinindustri.

Samferdsel

Judaberg har stopp på hurtigbåtruten Stavanger–Nedstrand–Sauda. Øyene Finnøy og Søndre Talgje har fra 2009 fastlandsforbindelse ved undersjøiske tunneler til Rennesøy (Finnfast; fylkesvei 519) hvorfra broer og tunneler til fastlandet i Randaberg nord for Stavanger (Rennfast på E39).

Kultur og historikk

Det er gjort mange funn fra forhistorisk tid, blant annet 10 600 år gamle benrester av isbjørn. I middelalderen var gårdene Hesby på Finnøy og Gard på Søndre Talgje sete for mektige lendmannsætter. Den tidligere kommunen har to middelalderkirker i romansk stil i stein, Hesby (Finnøy) kirke, og Talgje kirke, bygget henholdsvis midt på 1200-tallet og midt på 1100-tallet. Sjernarøy kirke på Kyrkjøy er en renessansekirke i tømmer fra 1636.

På prestegården på Finnøy ble matematikeren Niels Henrik Abel født i 1802. Forfatteren Alfred Hauge ble født på Kyrkjøy i 1915; minnesmerke ved Sjernarøy kirke.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Finnøy hørte til Sør-Vest politidistrikt, Stavanger tingrett og Gulating lagmannsrett.

Kommunen var med i regionrådet Ryfylke regionråd sammen med Forsand, Hjelmeland, Sauda, Strand og Suldal.

Finnøy kommune svarte til de tre soknene Hesby, Sjernarøy og Talgje i Tungenes prosti (Stavanger bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Finnøy til Ryfylke fogderi i Stavanger amt.

Navn og kommunevåpen

Kommunevåpenet (godkjent i 1983) hadde en sølv vinget pil på skrå oppover mot en blå bakgrunn; hentet fra Hestbø- eller Hesbyættens stamvåpen.

Navnet er antagelig sammensatt av mannsnavnet Finni og øy.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjørkvik, Halvard: Finnøy: gard og ætt, 1993–2006, 5 b., Finn boken
  • Finnøy herad i hundre år 1837–1937, 1937, Finn boken

Kommentarer (1)

skrev Jonas Jørstad

Er overflytta frå Søre Ryfylke prosti til Tungenes prosti, for nokre år sidan.Er overflytta frå Ryfylke tingrett til Stavanger tingrett nå nylig.Namneformen "Søndre Talgje" er kanskje litt tung. Eg vil føreslå "Sør-Talgje" - men påtroppande fagansvarlig for Finnøy bur på den øya, så dette har han greie på.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg