Verdensarven er UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder som har hatt særlig betydning for menneskeheten. Finland har i alt 7 steder på listen.

Gamla Raumo ble tatt inn på verdensarvlisten i 1991 som et enestående eksempel på en gammel nordisk treby og godt bevart tradsjonell bosetning i denne delen av Europa. Raumo er én av seks byer i Finland med historie tilbake til middelalderen, den er Finlands tredje eldste og bygget opp rundt et fransiskanerkloster.

Sveaborg er en kystfestning og et av verdens største kystfort . Den ligger utenfor Helsingfors. Festningen ble påbegynt i 1748 og er oppført i granitt med kasematter og bastioner. I 1991 ble den inkludert i verdensarven som et unikt minnesmerke over militærarkitektur. Det unike med Sveaborg er at den er usymmetrisk og oppført i skiftende terreng på sju adskilte øyer.

Petäjävesi gamle kirke er korskirke i tre fra 1764 og et godt eksempel på den unike arkitektoniske tradisjonen i det østlige Nord-Europa. Kirken kom på verdensarvlisten i 1994.

Verla tresliperi og pappfabrikk i Kymmenedalen 160 kilometer fra Helsingfors er et uskadet og originalt fabrikkmiljø fra skogindustriens begynnelse i Finland. Fabrikken ble grunnlagt i 1872 og var i drift til 1964, og ble tatt inn på verdensarvlisten i 1996.

Sammallahdenmäki er et gravhaugfelt fra bronsealderen med i alt 36 hauger. De ligger i Raumo og ble tatt inn på verdensarvlisten i 1999.

Struves meridianbue, tidligere kalt Den russisk-skandinaviske gradmålingsrekken, er den lengste sammenhengende gradmålingsrekke som er målt med klassiske metoder. Hensikten med arbeidet var å få et grunnlag for å bestemme Jordens størrelse og form. I 2005 ble 34 av de opprinnelige målepunktene tatt inn på verdensarvlisten, og seks av dem ligger i Finland; regnet nordfra og sørover i kommunene: Enontekis, Övertorneå, Torneå, Korpilahti, Lappträsk og Pyttis.

Höga Kusten og Kvarken er det smaleste området i Bottenviken, der Höga Kusten ligger på svensk side med bratte klippestrender og Kvarken ligger på finsk side med morenerygger og grunne viker. Sammen utgjør de et eksempel på hvordan landhevning preger landskapet. Kvarken utgjør 1940 kvadratkilometer, hvorav 290 kvadratkilometer er landareal. Kvarken ble tatt inn på verdensarvlisten i 2006.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.