Fingal - administrativt fylke (grevskap) i Irland

Fingal, opprettet 1994 da Dublin fylke - som ikke omfatter Dublin by - ble delt i tre nye fylker. Fingal er 448 km2 i utstrekning, og har (2009) ca. 250.000 innbyggere. Befolkningen vokser meget raskt, og gjennomsnittsalderen er lav.

Faktaboks

Også kjent som
Contae Fhine Gall (irsk)

Fingal fylke omfatter ca. halve det gamle Dublin fylke i utstrekning; området ligger nord og vest for byen. På vestsiden av byen strekker Fingal seg sørover til elva Liffey, som utgjør den nye fylkesgrensen mot South Dublin. Ellers grenser Fingal mot Dublin by i sør, og mot Kildare (ved Leixslip) i sørvest. Nabofylke mot vest og nord er Meath, mens Fingal har en 30 km lang kyststrekning mot Irskesjøen nordover fra hovedstaden.

Administrasjonssetet er Swords like ved Dublin Lufthavn, men Fingal har også overtatt det prestisjefylte administrasjonslokalet i O'Connell Street i hjertet av Dublin fra det nedlagte Dublin fylke. Byer av betydning er Howth og Malahide nærmest Dublin, og Balbriggan lengre nord.

Alle tre hovedveiene fra Dublin mot nord og mot nordøst går gjennom Fingal: N1 (The Belfast Road) nærmest kysten, N2 (The Derry Road), og N3 (The Navan Road).

Topografisk sett er hele fylket flatt lavlandsområde, med god jordkvalitet for landbruket. Dagpendlingen til Dublin by er betydelig fra hele fylket. Det økonomiske oppsvinget i Irland generelt og i Dublin spesielt fra ca. 1990, har forsterket områdets karakter som forstads- og sovebyområde for hovedstaden. Infrastrukturen har også gjort pendling lettere, med nye forstadsbaner og ny, firefelts motorvei nord-sør gjennom hele fylket.

Selv om Fingal formelt og juridisk sett har status som fylke, er det svært vanlig at man fremdeles betrakter de tre nye administrative enhetene som ble opprettet i 1994 som Dublin fylke i fellesskap. Fingal omtales da ofte som 'North County Dublin'. Postadressene er fremdeles Co.Dublin i hele det gamle fylket. I populære lagidretter som gælisk fotball (G.A.A.), rugby og hurling, stiller det historiske Dublin fylke fremdeles med felles lag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg