Film i Pakistan

Dokumentarfilmen Among the Believers (2015) av Hemal Trivedi og Mohammed Ali Naqvi tematiserer den politiske og religiøse uroen i Pakistan etter krigen mot terroren. Filmen følger blant andre lederen for Lal Masjid (den røde moskeen), jihadisten Abdul Aziz Ghazi, som vil føre en hellig krig mot den pakistanske staten. Atomfysikeren Dr. Pervez Hoodbhoy er hans opponent.
Av /Courtesy Everett Collection/NTB.
Afia Nathaniels thriller Dukhtar (Datter, 2014) handler om en mor og datter som flykter når datteren skal giftes mot sin vilje. Den var Pakistans bidrag som beste fremmedspråklige film for Oscar-prisene i 2015, men ble ikke nominert.

Artikkelstart

Pakistans filmproduksjon består av 50–80 filmer per år, de fleste på urdu, panjabi og pashto. Lahore er det viktigste produksjonssenteret, og filmindustrien her har hatt fått kallenavnet «Lollywood» (av bynavnet og 'Hollywood' etter mønster av «Bollywood»). Pakistanske filmer er laget for et massepublikum, og er helst melodramaer med sang, dans og action. En særlig populær sjanger er hevndramaet. Sensuren er ofte aktiv, og produsentene har måttet kjempe mot utstrakt ulovlig videokopiering og videodistribusjon.

Blant Pakistans filmskapere kan nevnes Nazrul Islam, som forble et respektert navn fra debuten Kajal (1963) til sin siste film Khwahish (1993), Javaid Fazil og Syed Noor. Blant de mange populære skuespillerne kan nevnes Sultan Rahi, som var panjabifilmens actionhelt inntil han ble myrdet i 1996, Nadeem og Babar Ali, og på kvinnesiden navn som Reema, Sahiba og Saima.

En norsk-pakistansk film, Dharkan (Hjertebank) i regi av Khalid Hussain, så dagens lys i 1995. Senere har pakistanske skuespillere medvirket i norske filmer med utgangspunkt i pakistansk innvandrermiljø.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg