Filipe Nyusi

Faktaboks

Filipe Nyusi

Filipe Jacinto Nyusi

Født
9. februar 1959
Filipe Nyusi holder tale i FN, 28. september 2015.
Av .

Artikkelstart

Filipe Nyusi er en mosambikisk politiker og president i Mosambik siden januar 2015. Nyusi er også leder for det statsbærende partiet Frelimo.

Bakgrunn

Filipe Nyusi ble født i Mueda-distriktet i Mosambiks nordligste provins Cabo-Delgado i 1959. Han er den første av Frelimos fem presidenter som ikke var født og/eller oppvokst i områdene rundt hovedstaden Maputo i sør. Foreldrene var involvert i Frelimos frigjøringskrig mot Portugal, og han fikk derfor skolegang på en av Frelimos skoler på baser i Tanzania.

Nyusi hevder at han fra 14-årsalderen – før uavhengigheten og enda under frigjøringskrigen – fikk militær trening av Frelimo, men det er ikke kjent at han deltok i krigshandlinger. Etter uavhengigheten tok han videregående utdannelse i Beira, og på 1980-tallet studerte han ingeniørfag i Tsjekkoslovakia. Han jobbet deretter i det statlige jernbaneselskapet CFM, og ble direktør for CFM Nord i 1995.

I politikken

I 2008 ble Nyusi utnevnt til forsvarsminister, og kom deretter til makten i Frelimo og Mosambik etter en hard intern dragkamp i partiet. I 2012 ble han medlem i partiets viktige sentralkomité. Det kom til to kampvoteringer og i andre valgomgang vant Nyusi med 68 prosent av stemmene over tidligere finansminister Luísa Diogo.

Nyusis presidentperiode har vært preget av særlig to saker. Da han tok over som president hadde krigshandlingene mellom myndighetene og Renamo blusset opp igjen, om enn med mye lavere intensitet enn på 1980-tallet. Til forskjell fra sin forgjengers «harde» linje mot Renamo, er det antatt at Nyusi har søkt dialog og forhandlinger med Renamos leder, Afonso Dhlakama, for å få slutt på krigshandlingene.

I tillegg har presidentperioden vært preget av avsløringene av flere hemmelige lån som ble tatt opp i utenlandske banker av mosambikiske statseide selskaper knyttet til forsvaret og sikkerhetstjenestene. Lånene kom opp i totalt to milliarder amerikanske dollar og økte statsgjelden med minst 20 prosent, uten at nasjonalforsamling eller utenlandske giverland ble informert. Det er heller ikke klart hva lånene ble brukt til. Sakene med «de hemmelige lånene» førte til en av de dypeste politiske og økonomiske krisene i Mosambik i fredstid.

Nyusi er gift med Isaura Nyusi, har fire barn, og er knyttet til den etniske gruppen Makonde, typisk for Mueda-området der han ble født.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg