Filip 5 - sønnesønn av Ludvig 14

Faktaboks

Filip 5
Filip V
Født
19. desember 1683, Versailles
Død
9. juli 1746, Madrid
Offisielt portrett av Filip V, malt av Jean Ranc, ca. 1723.
Filip 5 av Spania
Av .
Portrett av Filip V av Spania, malt av Hyacinthe Rigaud 1701.
Filip V av Spania
Av .

Filip 5, konge av Spania. Han var sønnesønn av Ludvig 14 og ble ved den barnløse Karl 2s testamente 1700 arving til Spania gjennom sin spanske farmor Maria Teresia. I Madrid ble han kronet i 1701 men først etter den blodige spanske arvefølgekrig, som endte med at Spania tapte alle sine europeiske besittelser, ble han anerkjent av hele Spania og Europa utenfor Frankrike. Han var en av de lengst regjerende konger i perioden, og satt på tronen i 45 år – selv om han abdiserte til fordel for sønnen Ludvig som satt på tronen 229 dager i 1724, før han døde og Filip 5 igjen ble konge.

Filip var først gift 1701 med Marie Louise av Savoia (død 1714), hvis yndling grevinne Orsini hadde sterk innflytelse over ham. Deretter var han gift med Elisabet Farnese av Parma, hvis yndlinger kardinal Alberoni og baron von Ripperda hadde all makt. Under Filips styre ble det innført en sentralisert forvaltning etter fransk mønster ved dekretene om Nueva Planta. Spania gikk fra å være en sammensatt stat dere hver enkelt del hadde sitt eget lovverk, embetsverk og skriftspråk til å bli en enhetlig organisert stat med kastiljansk som felles administrasjonsspråk.

Filip hadde i første ekteskap sønnene Ludvig 1, Ferdinand 6, og i det andre Karl 3 og Filip (hertug av Parma) og ble dermed grunnleggeren av huset Bourbon i Spania. Han var i lange perioder preget av dyp depresjon som gjorde at han overlot den reelle makten til andre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg