Filip 4 den smukke

Faktaboks

Filip 4 den smukke
Filip IV den smukke, Filip le Bel
Født
1268
Død
29. november 1314
Byste av Filip den smukke i Saint Denis-katedralen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Filip 4 den smukke var fransk konge fra 1285 til 1314. Han var sønn av Filip 3.

Filip gjennomførte konsekvent kronens krav på avgjørende makt innenfor rikets grenser. En krets av rådgivere og rettslærde (legistene) gav kongemakten et teoretisk underbygg, og tjente den i praksis med stort hell.

Konflikt med paven

I forholdet til paven kom det til en avgjørende styrkeprøve. Pave Bonifatius 8 forbød kirkens folk i Frankrike å svare skatt til kongen uten samtykke fra Roma. Filip svarte med å forby utførsel av sølv og gull, dermed tapte paven inntektene fra Frankrike. Frankrikes første stendermøte, med målsmenn for presteskap, adel og bykommuner, stilte seg bak kongen, og legistene utledet kongens makt fra Gud alene. Filip lot pave Bonifatius 8 ta til fange, og fikk en fransk erkebiskop valgt til pavens etterfølger. Denne tok sete i Avignon i 1308 og innledet dermed pavenes «babylonske landflyktighet». Kongen av Frankrike ble så godt som uavhengig av paven.

Forfølgelser og arrestasjoner

Filip hadde vanskelig for å finansiere sin håndfaste politikk og måtte ty til farlige utveier. Blant annet forfulgte han jøder og lombarder, og oppløste i 1307 den rike Tempelherreordenen. Medlemmene ble arrestert, og kongen overtok veldige eiendommer i gods og penger. Filip 4 fullførte det som Filip 2 hadde begynt, og gjorde Frankrike til en moderne, kongestyrt og sentralisert stat.

Etterkommere

Filip var far til Ludvig 10, Filip 5 og Karl 4, som alle tre ble konger av Frankrike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg