Filip 3 av huset Habsburg, konge av Spania 1598-1621, og konge av Portugal under navnet Filip 2. Han var en from katolikk som levde et utsvevende liv og derfor hadde sterke sjelekval og var redd for sin evige sjel. Hans regjeringstid regnes som begynnelsen på Spanias nedgang som stormakt.

Filip og søsteren Isabella Clara Eugenia var de eneste av Filip 2s sju levende fødte barn som fortsatt var i live da Filip 2 døde. Filip 3 var sønn av Anna av Østerrike, Filip 2s niese fra den østerrikske delen av habsburgfamilien. Hun døde da Filip var to år gammel og han var deretter et ensomt og sykelig barn med det store ansvaret å føre slekten videre etter at broren Diego døde i 1582. Filip 3 giftet seg også med en østerriksk habsburg, Margarete av Østerrike. De fikk fire barn som satte preg på Europa: Filip som ble konge av Spania; Anna som ble dronning av Frankrike; Ferdinand som ble kardinal; og Maria Anna som ble keiserinne av Det tysk-romerske rike etter at hun giftet seg med en østerriksk habsburger, keiser Ferdinand 3.

Politikken overlot Philip til yndlingene, først hertugen av Lerma og fra 1618 Lermas sønn hertugen av Uceda. Særlig den første tjente en enorm formue i tiden ved makten. Under Filip ble moriskene utvist fra Spania i 1610-14. Det førte til en sterk nedgang i jordbruksproduksjonen og avfolking av store områder som deretter var gjenstand for nye indre migrasjonsstrømmer. Handel og vareproduksjon fortsatte å synke, selv etter at Lerma sikret fred med England (1604) og våpenstillstand med Nederland (1609). Mot slutten av Filips levetid gikk Spania inn på de østerikske habsburgernes side i Trettiårskrigen.

 

 

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.