Fijis befolkning

Bygging av en stråhytte på øya Nanuya Lailai i Yasawa-gruppen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Fiji (Befolkning) (stråhyttebygging) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Fra et marked i Lautoka på Viti Levu. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Fiji (Befolkning) (marked, Lautoka) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Fiji er den folkerikeste av småstatene i Stillehavet med en folkemengde på 881 000 (Verdensbanken 2013) og en befolkningstetthet på 48,2 per km2. Årlig befolkningsvekst er beregnet til 0,8 %.

Befolkningen er en av de mest kosmopolitiske i Stillehavet, og de ulike etniske gruppenes identitetsfølelse er relativt sterk. De største gruppene er fijianere (melanesisk/polynesisk) og indere (45 %). Fiji regnes som møtepunktet mellom melanesiere som migrerte fra vest og polynesiere fra øst. En polynesisk innflytelse er svært tydelig i den østlige Lau-gruppen. Inderne består av flere grupper som i hovedsak er etterkommere av kontraktsarbeidere importert fra India mellom 1879 og 1916 for å arbeide på sukkerplantasjer. Andelen indere har sunket, i hovedsak grunnet utvandring etter militærkuppet i 1987 og senere politiske uroligheter. Andre etniske grupper er polynesiske rotumanere (fra øya Rotuma), europeere, kinesere, og en del med blandet fijiansk/europeisk bakgrunn. I tillegg ca. 3000 mikronesiere, som ble tvangsflyttet fra Ocean Island (Banaba) til Rabi Island i 1946 samt ca. 5000 fra andre stillehavsøyer.

Av befolkningen bor 70 % på Viti Levu og 17 % på Vanua Levu. De eneste større byområdene er hovedstaden Suva (167 400 innb. 1996) og Lautoka (42 900).

Religion

Om lag 53 % av innbyggerne er kristne, hvorav metodistene utgjør den største gruppen. 38 % er hinduer og 8 % muslimer. Det finnes også sikher og andre religioner.

Språk

Offisielt språk er engelsk. Viktige språk er også hindi og fijiansk. Sistnevnte hører til den austronesiske språkfamilien.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg