Fiji er den folkerikeste av småstatene i Stillehavet med en folkemengde på 881 000 (Verdensbanken 2013) og en befolkningstetthet på 48,2 per km2. Årlig befolkningsvekst er beregnet til 0,8 %.

Befolkningen er en av de mest kosmopolitiske i Stillehavet, og de ulike etniske gruppenes identitetsfølelse er relativt sterk. De største gruppene er fijianere (melanesisk/polynesisk) og indere (45 %). Fiji regnes som møtepunktet mellom melanesiere som migrerte fra vest og polynesiere fra øst. En polynesisk innflytelse er svært tydelig i den østlige Lau-gruppen. Inderne består av flere grupper som i hovedsak er etterkommere av kontraktsarbeidere importert fra India mellom 1879 og 1916 for å arbeide på sukkerplantasjer. Andelen indere har sunket, i hovedsak grunnet utvandring etter militærkuppet i 1987 og senere politiske uroligheter. Andre etniske grupper er polynesiske rotumanere (fra øya Rotuma), europeere, kinesere, og en del med blandet fijiansk/europeisk bakgrunn. I tillegg ca. 3000 mikronesiere, som ble tvangsflyttet fra Ocean Island (Banaba) til Rabi Island i 1946 samt ca. 5000 fra andre stillehavsøyer.

Av befolkningen bor 70 % på Viti Levu og 17 % på Vanua Levu. De eneste større byområdene er hovedstaden Suva (167 400 innb. 1996) og Lautoka (42 900).

Om lag 53 % av innbyggerne er kristne, hvorav metodistene utgjør den største gruppen. 38 % er hinduer og 8 % muslimer. Det finnes også sikher og andre religioner.

Offisielt språk er engelsk. Viktige språk er også hindi og fijiansk. Sistnevnte hører til den austronesiske språkfamilien.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.