Figgjo (elv)

Artikkelstart

Figgjo er en elv i Rogaland. Den er Jærens lengste elv og renner gjennom kommunene Bjerkreim, Gjesdal, Sandnes, Time og Klepp.

Faktaboks

Også kjent som
Figgenelv

Figgjo har sine øverste kilder på vestsiden av Matsteinrindane (400 moh.) i Bjerkreim. Småbekker herfra samles i Runatjørna (240 moh.) på nordsiden av Runaskardet, og herfra renner elva nordover til Ytra Kydlandsvatnet (229 moh.) på grensen mellom Gjesdal og Bjerkreim. Utløpet herfra er Oppsalåna som renner videre nordover til Husavatnet (165 moh.). Avløpet fra Husavatnet renner mot nordvest gjennom flere vann og under ulike navn til Edlandsvatnet (104 moh.) ved Ålgård. Fra utløpet fra Edlandsvatnet heter elva Figgjo. Den renner forbi tettbebyggelsen Figgjo (del av tettstedet Ålgård/Figgjo) og dreier så mot vest. På hele strekningen mellom Runatjørna og tettbebyggelsen Figgjo går E39 langs elva.

Vest for tettbebyggelsen danner Figgjo grensen mellom Time og Klepp. Lenger nede renner den gjennom nordvestre del av Klepp og har munning i Honnsvika innenfor Feistein fyr. Elva har en lengde på 38 km og et nedbørfelt på 228 km2.

Vassdraget er utnyttet til vannforsyning til blant annet Stavanger gjennom et interkommunalt vannverk som benytter vann fra øvre del av vassdraget. Elva ble tidlig utbygd til kraftproduksjon (1870), men de mange små verkene som ble bygd, er nå nedlagt.

Figgjo er en god lakseelv, men er fra tid til annen sterkt forurenset i nedre del, særlig fra landbruket, med fiskedød som følge. I 2019 ble det tatt 4800 kg fisk i elva hvorav 4500 kg laks. I Rogaland hadde bare i Suldalslågen og Bjerkreimselva større fangster dette året.

Kart

Figgjo
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg