Faktaboks

Administrasjonssenter
Fetsund
Fylke
Akershus
Innbyggertall
11 842 (2019)
Landareal
138 km²
Høyeste fjell
Røysekollen (347 moh.)
Innbyggernavn
fetsokning
Kommunenummer
0227 (fram til 2020)

Kommunevåpen

Kart
Kartet viser kommuner og fylker før kommune- og regionreformen i 2020.
Av /Store norske leksikon ※.
Fetsund
Fetsund sett fra nord. Til venstre i bildet ses Glomma, deler av Fetsund lenser og jernbanebrua. Til høyre det nye sentrum som vokser opp rundt jernbanestasjonen. På høyden ligger Fetsund kirke, og bak høyden ligger Nordre Øyeren naturreservat.
Fetsund
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Fet. Fetsund med jernbanebroen over Glomma. I elven sees lenser som ble brukt i tømmerfløtingen. Lensene er nå en del av museet Fetsund Lenser.

.
Lisens: fri

Fet 1950.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fet var en kommune i Akershus fylke på Nedre Romerike. Den ble slått sammen med Skedsmo og Sørum i 2020 og ble en del av Lillestrøm kommune. Sammenslåingen var del av en landsomfattende kommunereform.

Fet lå på østsiden av Øyeren og Leira og på begge sider av Glomma til åtte kilometer ovenfor utløpet i Øyeren. Kommunen fikk sine grenser i 1962, da Enebakkneset i sør ble overført fra Enebakk. Med dette fikk Fet grense mot Østfold.

Natur

Langs Glomma og Øyeren finnes oppdyrkede leir- og sandterrasser opp til den marine grense på 200 meter over havet. Landskapet er furet av bekker og utsatt for leirskred og flom. Bakenfor hever skogkledde åser av gneis seg opp til 300 meter over havet. Gneisen tilhører det sørøstnorske grunnfjellsområde.

Ved utløpet av Glomma og Nitelva i Øyeren har elven lagt opp flere flate sandholmer og nes som er svært ustabile og stadig skifter størrelse og form etter vannstand og strøm. Dette er Nordre Øyeren naturreservat, Nordens største innlandsdelta. Deltaet har et unikt plante- og dyreliv, betydelige fiskeforekomster og mer enn 250 fuglearter.

Bosetning

Befolkningen var ved sammenslåingen konsentrert i de nordlige delene av kommunen, nærmest Lillestrøm og Oslo. Der ligger tettstedet Fetsund, som var kommunens administrasjonssenter.

Næringsliv

Industrien i Fet var ved sammenslåingen en viktig næringsgren, spesielt møbelindustri og verkstedindustri, men det offentlige sysselsatte flest. Jordbruket hadde hovedvekt på korndyrking, og for øvrig ble det drevet melkeproduksjon og skogbruk.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Fet hørte til Øst politidistrikt, Nedre Romerike tingrett og Eidsivating lagsmannrett.

Kommunen var ved sammenslåingen med i Nedre Romerike regionråd sammen med Aurskog-Høland, Lørenskog, Nittedal, Rælingen, Skedsmo og Sørum.

Fet kommune tilsvarte de to soknene Dalen og Fet i Østre Romerike prosti (Borg bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Fet til Nedre Romerike fogderi i Akershus amt.

Delområder og grunnkretser i Fet

For statistiske formål var Fet kommune (per 2016) inndelt i tre delområder med til sammen 14 grunnkretser:

  • Hovinhøgda: Åkrene, Faller, Fetsund, Nerdrum, Øya
  • Riddersand: Haga, Heia, Hval, Bjanes
  • Dalen: Svindal, Dalen, Østnes, Ytre Enebakkneset, Indre Enebakkneset

Historikk og kultur

Fetsund Lensemuseum lå nær Glommas utløp i Øyeren. Området rundt ble fredet i 1989. Fet kirke i Fetsund er ei langkirke i tre som ble bygd i 1890 i nygotisk stil.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent i 1986) hadde en fra høyre skrått fremvoksende fløterhake i sølv mot en grønn bakgrunn. Det symboliserer tømmerfløtingens tidligere betydning for kommunen.

Navn

Navnet kommer av norrønt fit, ‘flat eng ved vann’.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bygdehistorie for Fet, utgitt av Fet kommune 1980–2005, 6 bind.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg