Festdrakten for kvinner og menn

Festdrakten for kvinner og menn
.

Artikkelstart

Festdrakten er fritt komponert uten rot i folkedraktskikk noe bestemt sted i Norge. Det er Irene Qvan som har designet drakt for både kvinne og mann, og hun har også lagd festdrakter for Hønefoss og Romerike.

Draktdeler, kvinne

Drakta består av stakk med breie seler, der det er felt inn et stoffstykke mellom selene foran. Stakken lages i rødt eller svart ullstoff, dekorert med flerfargede band nederst på stakken og som kanting på selene. Den svarte stakken har bryststykke av rødt, damasklignende stoff, mens den røde har gult stoff. Til drakta brukes skjorte i hvit bomull, som lukkes med valgfri sølje eller nål i halsen, og mansjettknapper.

Ei løslomme festes i livet på stakken, og det er to alternative ytterplagg: jakke eller kep.

Draktdeler, herre

Trøya lages i svart eller hvitt ullstoff. Den har ståkrage og nedbrettede slag i kontrastfarge: svart på hvit trøye og rødt på svart trøye. Kanter og knapphull er da i samme farge som kragen og slagene. Trøya er enkeltspent med tinnknapper. Buksa er ei knebukse i svart ullstoff. Den har klaff som kneppes til ei linning foran, og knapper ved knesplittene. Vesten lages i rødt eller blått damasklignende stoff, og er dobbeltspent. Alle knappene er i tinn. Det brukes hvit bomullsskjorte som lukkes i halsen med ei valgfri nål eller sølje, samt mansjettknapper i ermene. Det brukes hvite strømper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg