Festdrakt fra Lyngen

Festdrakt fra Lyngen
.
Festdrakt fra Lyngen
.

Artikkelstart

Festdrakta fra Lyngen ble satt i produksjon i 1984–1985, etter at Lyngen kommune hadde satt ned et utvalg som skulle jobbe med å lage en bunad. De tok utgangspunkt i noen bevarte klesplagg, men de er ikke kopiert nøyaktig, og representerer ulike tidsperioder.

Den tradisjonelle draktskikken i Lyngen så vel som i de fleste andre områdene av Nord-Norge, er dårlig dokumentert. Det er gjort få registreringer her, og en regner med at mye av gjenstandsmaterialet har gått tapt. De som har skapt denne bunaden, har forsøkt å kopiere gamle plagg, men har samtidig vært påvirket av hvordan en forventer at en bunad skal se ut.

Draktdeler

Liv

Det er et kjoleliv som er utgangspunkt for livet til bunaden. Originalen er nå ved Gamslettsamlingene på bygdemuseet på Svensby i Lyngen. Bunadlivet sitter etter i bolen og faller ut over hoftene. Foran lukkes livet med sølvmaljer, som snøres med ei svart snor. Materialet er et rødt ullstoff.

Stakk

Utgangspunkt for bunadstakken er en rød stakk fra Jensvoll på Lyngseidet. Den gamle stakken er antagelig en understakk fra andre halvdel av 1800-tallet. Til bunaden lages den i rødt eller svart ullstoff, med dekor av motsatt farge nederst.

Skjorte

Det brukes ei alminnelig bunadskjorte i naturfarget bomull.

Hodeplagg

To ulike hodeplagg brukes til bunaden: Det ene er et brikkevevd hårband og det andre er et trekantet, svart skaut som knytes i nakken. Framkanten på skautet er kantet med rødt.

Ytterplagg og tilbehør

Et vevd, svart ullsjal brukes som ytterplagg. Veska er lagd med utgangspunkt i samiske vesker, og er i samme stoff som stakken.

Metall

Det er utarbeidet eget sølv til bunaden, av sølvsmed Singer i Kautokeino, etter en original ved Tromsø Museum, som kommer fra Pollen i Lyngen. Det består av ei rund nål i halsen samt maljer til livet og mansjettknapper til skjorteermene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg