Festbunad for Østerdalen, Lødrup-bunaden

Livet har broderi både på ryggstykkene og skjøtene.

Festbunad for Østerdalen, Lødrup-bunaden
Av /Norsk bunadleksikon.
Festbunad for Østerdalen, Lødrup-bunaden
/Norsk bunadleksikon.

Festbunad for Østerdalen Lødrup-bunaden er en bunad skapt av Ruth Arnestad Lødrup, som sto ferdig i 1948. Den er fritt komponert etter inspirasjon fra enkelte draktdeler fra Østerdalen. Bunaden ble komponert på oppdrag fra Tynset Husflidslag, og var en av to bunader som vant konkurransen om å skape en festbunad for Østerdalen i 1946–1948.

Faktaboks

I utgangspunktet ønsket Tynset Husflidslag å lage en ny festbunad for Nord-Østerdal. De var nok inspirert av de mange broderte bunadene som kom i bruk på 1930-tallet, og hevdet at de bunadene som alt eksisterte i området var for enkle. Slik det var alminnelig å gjøre det på den tida, tok husflidslaget kontakt med en fagkyndig formgiver. Ruth Arnestad Lødrup var lærerinne ved Statens kvinnelige industriskole, og dessuten var bestefaren hennes fra Østerdalen. Arbeidet ble satt i gang i 1941, men stoppet opp på grunn av krigen, og rett etter krigen var det materialmangelen som hindret fullførelse.

Det var husflidslaget som satte i gang prosjektet, og bondekvinnelagets medlemmer var ikke begeistret for utkastet de fikk se. Derfor besluttet de å tegne en egen bunad, som ble lagt fram samtidig som Lødrup-bunaden. På et møte i 1946 kom det fram et ønske om at bunaden skulle være fra hele Østerdalen, og dette var det enighet om. Men ettersom det nå forelå to konkurrerende bunader, ble det satt ned en komité som skulle jobbe videre med spørsmålet. De utlyste konkurranse om ny festbunad, og Lødrup-bunaden var et av utkastene som ble bedømt. Sammen med utkastet som Maria Aaen hadde utarbeidet, ble Lødrup-bunaden kåret til vinner i 1948.

Draktdeler

Festbunad for Østerdalen, Lødrup-bunaden

Liv, lue og lomme er brodert med samme mønster.

Festbunad for Østerdalen, Lødrup-bunaden
Av /Norsk bunadleksikon.

Liv

Bunaden har et skjøteliv i toskaftvevd ullstoff. Fargene var først bestemt til lyst mellomblått eller bleikt rødt, men etter hvert kom svart og blågrønt til. Rødt liv er kantet med svart, lyst mellomblått og svart med rødt, mens det blågrønne livet er kantet med rustrødt. Det er broderi på framstykkene, skjøtene og ryggen, utført i ullgarn i tre farger. I tillegg er det et broderi med samme farge som livet, plassert som ei ranke over skuldrene. Foran lukkes livet med to eller tre par tinnhekter.

Stakk

Liv og stakk har samme farge, men det eneste broderiet på stakken er fire langsgående ranker i samme farge som stakkestoffet. Stakken er foldelagt mot et rynkeparti midt bak.

Skjorte

Det ble utarbeidet to ulike skjorter til bunaden: ei i hvitt lin og ei i tynn, hvit vadmel. Vadmelsskjorta skulle være til vinterbruk. Videre var tanken at skjortene skulle kunne varieres mellom skjorte med eller uten halskrage og håndlinninger. Det er bare linskjorte med krage og linninger som har slått igjennom, og dette føres til bunaden i dag. Skjorta har broderi på kragen, håndlinningene, og skulderstykkene og langs halssplitten. Motivene har utgangspunkt i hvitsøm fra ei gammel skjorte og en krage fra Østerdalen.

Lomme

Løslomma lages i samme stoff som livet og stakken, og har et av broderimotivene fra livet foran. Den har metallås av ulike typer, og henger i ei hempe i livet.

Hodeplagg

Den tradisjonelle honnluva må ha vært utgangspunkt for bunadlua, for fasongen med ett midtstykke og to symmetriske sidestykker har likhetstrekk. Men bunadlua lages i samme materiale som livet og stakken, og har de samme rankene brodert på hver side over midtstykket. Videre er det brodert små hvite blomster eller stjerner på sidestykkene.

Understakk og strømper

Det er ikke bestemt noe spesielt om understakk. Det er vanlig å bruke svarte strømper.

Metall

Det er ikke utarbeidet eget sølv til bunaden. Men ettersom det er flere som har kopiert gamle søljer fra Østerdalen, er det vanlig å bruke slike til bunaden. Hektene i livet er i tinn, og lommelåsen lages av ulike metaller – og både hekter og lås kan variere etter hva som er i handelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg