Fernando Belaúnde Terry

Faktaboks

Fernando Belaúnde Terry
Uttale
belaˈúnde terry
Født
1912, Lima, Peru
Død
2002, Lima, Peru

Artikkelstart

Fernando Belaúnde Terry var en peruansk arkitekt og sosialdemokratisk politiker som var president i Peru i to perioder, fra 1963 til 1968 og 1980 til 1985.

I 1956 grunnla Belaúnde partiet Acción Popular, som han representerte da han vant presidentvalget i 1963. I sin første presidentperiode brukte Belaúnde store summer på helse og utdanning. Kongressen var imidlertid kontrollert av en opposisjonskoalisjon som avviste flere av presidentens forslag og holdt tilbake skattemidler. Belaúnde finansierte prosjektene sine ved å ta opp ugunstige lån i europeiske banker. Økende inflasjon skapte sosial uro, og geriljavirksomheten til Den lysende sti ble forsøkt kontrollert av det militære. I 1968 ble Belaúnde avsatt i et militærkupp.

Etter tolv års militært styre ble Belaúnde igjen valgt til president i 1980. Selv om han hadde flertall i kongressen i løpet av sin andre mandatperiode var landets økonomi knesatt av høy utenlandsgjeld, budsjettunderskudd, inflasjon og naturkatastrofer. Belaúndes strenge innstrammingstiltak og manglende evne til å kontrollere militæret i kampen mot geriljaen førte til et knusende valgnederlag i 1985.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg