Fernand Point

Faktaboks

Fernand Point
Født
25. februar 1897, Louhans (Frankrike)
Død
4. mars 1955, Vienne (Frankrike)
Bygningen med restauranten La Pyramide i Vienne
.

Artikkelstart

Fernand Point var en fransk kokk, regnet som det moderne franske kjøkkenets far. Blant de kjente kokkene som lærte yrket på Points kjøkken var Paul Bocuse, Alain Chapel og brødrene Pierre og Jean Troisgros.

Innflytelse i gastronomiens verden

Points foreldre var begge kokker, og 24 år gammel tok han over farens restaurant Guieu i byen Vienne og omdøpte den til La Pyramide. Mens Point levde var denne restauranten anerkjent som kanskje den beste i hele Frankrike, blant annet var den en av de fem første restaurantene som fikk tre stjerner i Michelin-guiden i 1933. Enken Mado drev den videre og beholdt stjernene i mange år etter hans død i 1955.

Point var en streng læremester, men han var med på å forme flere av Frankrikes beste kokker på 1900-tallet. Paul Bocuse arbeidet blant annet ved hans side flere år på 1950-tallet, og Alain Chapel, Louis Outhier og brødrene Pierre og Jean Troisgros gikk også i lære hos Point.

Svært få oppskrifter ble igjen etter Point, som pleide å improvisere matlagingen sin basert på hvilke råvarer han hadde tilgjengelig. Noen av hans notater ble imidlertid utgitt etter hans død, i boken Ma Gastronomie.

Point stengte La Pyramide noen måneder under andre verdenskrig, fordi han nektet å servere tyske soldater.

Gaten utenfor La Pyramide har fått navnet Boulevard Fernand Point.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg