Ferdinand Freiligrath

Faktaboks

Ferdinand Freiligrath
Uttale
frˈai-
Født
17. juni 1810, Detmold
Død
18. mars 1876, Cannstatt
Ferdinand Freiligrath malt av Johann Peter Hasenclever (1851)

Artikkelstart

Ferdinand Freiligrath var en tysk forfatter. Han var en av 1800-tallets mest populære lyrikere og var kjent i alle samfunnslag. Litteraturhistorisk regnes han med blant Vormärz-forfatterne.

Freiligrath vokste opp i fattige kår. Etter gymnaset gikk han i lære hos en kjøpmann og tilegnet seg både fremmedspråk og bred kunnskap som autodidakt.

Han debuterte som lyriker med diktsamlingen Gedichte (1838,Dikt), inspirert av Victor Hugo. I 1840-årene ble han begeistret for liberale og patriotiske ideer, noe som preget hans senere verk. Diktsamlingene Ein Glaubensbekenntnis. Zeitgedichte (1844, En trosbekjennelse. Dikt om samtiden) og Ça ira (1846) kjennetegnes av et sosialistisk samfunnssyn. I 1848 ble han arrestert for sitt politiske dikt Die Todten an die Lebenden (De døde til de levende), hvor han hedrer de som falt i marsrevolusjonen i 1848. Som opposisjonell ble han ettersøkt av politiet, og emigrerte til London i 1851 hvor han ble boende fram til han i 1867 flyttet tilbake til Tyskland.

Freiligrath kjente og utvekslet ideer med mange samtidige forfattere, blant annet Berthold Auerbach, Emanuel Geibel, Karl Immermann og Gottfried Keller. Gjennom sitt bekjentskap med Karl Marx arbeidet Freiligrath en periode i redaksjonen til Neue Rheinische Rundschau.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg