Ferdinand Freiligrath malt av Johann Peter Hasenclever (1851)

Ferdinand Freiligrath malt av Johann Peter Hasenclever (1851) av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Ferdinand Freiligrath, tysk dikter. Freiligrath var en av 1800-tallets mest populære lyrikere som var kjent i alle samfunnslag.

Freiligrath vokste opp i fattige kår. Etter gymnaset gikk han i lære hos en kjøpmann og tilegnet seg både fremmedspråk og bred kunnskap som autodidakt.

Han debuterte som lyriker med diktsamlingen Gedichte (1838, Dikt), som utmerker seg ved eksotisk glød og fargeprakt, og røper tydelig påvirkning fra Victor Hugo.

I 1840-årene ble han begeistret for liberale og patriotiske ideer, noe som preget hans senere verk; diktsamlingene Ein Glaubensbekenntnis. Zeitgedichte (1844, En trosbekjennelse. Dikt om samtiden) og Ça ira (1846) kjennetegnes av et sosialistisk samfunnssyn. I 1848 ble han arrestert for sitt politiske dikt Die Todten an die Lebenden (De døde til de levende), hvor han hedrer de som falt i marsrevolusjonen i 1848. Som opposisjonell ble han ettersøkt av politiet, og emigrerte til London i 1851 hvor han ble boende fram til han i 1867 flyttet tilbake til Tyskland.

Freiligrath kjente og utvekslet ideer med mange samtidige forfattere, blant annet Berthold Auerbach, Emanuel Geibel, Karl Immermann og Gottfried Keller. Gjennom sitt bekjentskap med Karl Marx arbeidet Freiligrath en periode i redaksjonen til Neue Rheinische Rundschau. Litteraturhistorisk regnes han med blant Vormärz-forfatterne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.