Ferdinand 7 var konge av Spania 1808 og 1814–33. Ferdinand var det niende av sine foreldre Karl 4 og Maria Luisa av Parmas fjorten barn. Åtte av søsknene døde før 1800, og Ferdinand var selv sykelig hele livet.

Han sluttet seg til fiendene av sin mors påståtte elsker, Manuel Godoy, og førte hemmelige forhandlinger med Napoleon. Godoy fikk ham arrestert i 1807. Men et opprør mot Godoy i 1808 tvang Karl 4 til å abdisere, og Ferdinand ble konge. Ved møtet i Bayonne samme år tvang imidlertid Napoleon dem begge til å abdisere.

Etter Napoleons fall i 1814 kom Ferdinand tilbake og ble hilst med jubel av folket, som hadde ført en heroisk kamp mot franskmennene og gitt seg selv den liberale 1812-konstitusjonen. Han innledet en voldsom reaksjon, men måtte etter revolusjonen i 1820 godta konstitusjonen.

I 1823 avskaffet han grunnloven ved hjelp av franske tropper og lot de konstitusjonelle massakrere. 1830 forandret han tronfølgeloven og åpnet derved muligheten for at datteren Isabella kunne etterfølge ham. Dette utløste borgerkrigen 1834–39 (se karlistbevegelsen). Under hans styre mistet Spania de fleste av sine kolonier i Amerika.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.