Ferdinand 1 – tysk-romersk keiser

Ferdinand 1 av huset Habsburg var tysk-romersk keiser i perioden 1556–1564 etter at broren Karl 5 abdiserte som keiser i 1556.

Mens broren vokste opp i Nederlandene, vokste Ferdinand opp i Spania og dro til Nederlandene først i 1518 da Karl var på vei til Spania for å overta tronen der. I 1521 giftet han seg med Anna av Böhmen og Ungarn som han fikk 15 barn med. En av sønnene var Maximilian 2 som ble tysk-romersk keiser etter Ferdinands død.

Karl 5 hadde i 1521 overlot Ferdinand de habsburgsk-østerrikske arveland. I 1526 ble han valgt til konge og etterfølger etter svigerfaren i Böhmen, og samme år også i Ungarn. Samtidig ble også Voivoden av Transylvania valgt til konge av Ungarn med støtte fra Det osmanske riket, og Ferdinand hersket bare i Bratislava-området.

Karl 5 var lenge borte fra Det tysk-romerske riket og lot Ferdinand ta seg av styret der i sitt fravær. Han trengte protestantenes militære støtte mot osmanene (tyrkerne), som beleiret Wien i 1529, og opptrådte forsonlig overfor dem, enda han selv var ivrig katolikk. Etter krigen mellom keiser Karl 5 og Det schmalkaldiske forbund i 1540-årene søkte Ferdinand å megle mellom partiene, og Karl overlot ham ansvaret for å lede forhandlingene, som førte til forliket i Passau i 1552 og religionsfreden i Augsburg i 1555.

Etter ha blitt keiser i stedet for nevøen Filip 2 og å ha nøytralisert faren fra Det osmanske riket støttet Ferdinand motreformasjonen og rekatoliseringen av de områdene som hadde gått tapt for Den katolske kirke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.