Ferdinand 1 (tysk-romersk keiser)

Faktaboks

Ferdinand 1
Ferdinand I
Født
24. februar 1503, Alcalá de Henares
Død
25. juli 1564, Wien
Keiser Ferdinand I av Det tysk-romerske riket
Av .

Artikkelstart

Ferdinand 1 av huset Habsburg var tysk-romersk keiser i perioden 1556–1564, etter at broren Karl 5 abdiserte som keiser i 1556.

Mens broren vokste opp i Nederlandene, vokste Ferdinand opp i Spania og dro til Nederlandene først i 1518 da Karl var på vei til Spania for å overta tronen der. I 1521 giftet Ferdinand seg med Anna av Böhmen og Ungarn, som han fikk 15 barn med. En av sønnene var Maximilian 2 som ble tysk-romersk keiser etter Ferdinands død.

Karl 5 hadde i 1521 overlot Ferdinand de habsburgsk-østerrikske arveland. I 1526 ble han valgt til konge og etterfølger etter svigerfaren i Böhmen, og samme år også i Ungarn. Samtidig ble også voivoden av Transilvania valgt til konge av Ungarn med støtte fra Det osmanske riket, og Ferdinand hersket bare i Bratislava-området.

Karl 5 var lenge borte fra Det tysk-romerske riket og lot Ferdinand ta seg av styret der i sitt fravær. Han trengte protestantenes militære støtte mot osmanene (tyrkerne), som beleiret Wien i 1529, og opptrådte forsonlig overfor dem, enda han selv var ivrig katolikk. Etter krigen mellom keiser Karl 5 og Det schmalkaldiske forbund i 1540-årene søkte Ferdinand å megle mellom partiene, og Karl overlot ham ansvaret for å lede forhandlingene, som førte til forliket i Passau i 1552 og religionsfreden i Augsburg i 1555.

Etter ha blitt keiser i stedet for nevøen Filip 2 og å ha nøytralisert faren fra Det osmanske riket støttet Ferdinand motreformasjonen og rekatoliseringen av de områdene som hadde gått tapt for Den katolske kirke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg