Fengselsskolen er det tidligere navnet på Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS. Fengselsskolen ble etablert i 1937 for å gi grunnutdanning med ni ukers varighet for fengselsbetjenter. I 1987 skiftet skolen navn til Kriminalomsorgens utdanningssenter, og fra 2001 til Kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS. Etter at fengselsbetjentutdanningen ble et toårig akkreditert studium i 2012, ble navnet i 2016 endret til dagens Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS.

Historie

I 1927 nedsatte Justisdepartement Fengselsreformkomiteen, som avga sin innstilling i 1930. Komiteen behandlet også spørsmålet om utdanning for fengselsbetjenter, og beskrev behovet for utdanning slik: «I de senere år er det blitt mere og mere erkjent at det ikke er tilstrekkelig å la dem som ansettes ved fengslene, skaffe sig de nødvendige kunnskaper i fengselsvesen og fangebehandling bare i erfaringens skole.» Ikke minst var det de underordnede funksjonærer selv som flere ganger hadde reist krav om en utdanning i fag som hadde betydning for deres tjeneste. Gjennom årenes løp var det i de største fengslene holdt en del foredrag om forskjellige fengselsspørsmål, uten at det var snakk om noe systematisk opplæring. Komiteen påpekte at det ville være et stort fremskritt og bli et viktig ledd i fengselsreformen, om kurs for fengselsbetjenter kunne komme i stand.

Først i 1933 ble komiteens innstilling lagt fram for Stortinget. Behandlingen startet en prosess som førte til etableringen av Fengselsskolen, som den 1. april 1937 startet det første ni ukers utdanningskurset for fengselstjenestemenn. Skolen fikk lokaler i Botsfengselet i Oslo. I tiden fram til den tyske invasjonen i 1940 ble det gjennomført tre kurs for til sammen 60 tjenestemenn. Etter krigsutbruddet kom ikke Fengselsskolen i gang på nytt før i 1950. Utdanningen ble nå økt til ti uker, ca. 270 undervisningstimer, i fag som forbrytelsens årsaker, fengselsvesenets historie, strafferett og strafferettspleie, fengselskunnskap, oppsynstjeneste og bevoktning, samfunnslære, morallære, norsk, rapportlære, psykologi, regnskapsførsel, sunnhetslære, gymnastikk og våpenbruk. Kursene ble avsluttet med eksamen i norsk, regnskapsførsel, fengselskunnskap og oppsynstjeneste.

I rapport fra en ny fengselsreformkomité nedsatt i 1951, fremlagt i 1956, ble det påpekt at undervisningen ved Fengselsskolen burde legges an bredere. Nye fag burde inn i undervisningen, blant annet arbeids- og fritidsledelse, og med økt kunnskap om barnevern, ungdomsarbeid, det som da ble kalt åndsvakeforsorg og sinnsykeforsorg og problemer knyttet til alkoholisme. Komitéen mente at kursene ikke burde være kortere enn 6 måneder, og at de burde avsluttes med eksamen i de fleste fag. Det ble også anbefalt at skolen i tillegg til grunnutdanningen skulle tilby kortere repetisjons- og spesialkurs. Innstillingen fra komitéen ble behandlet av Stortinget i 1958, og førte til en nyordning av utdanningen. Fra 1959 ble grunnutdanningen ettårig, der det første halvåret var praktisk aspiranttjeneste og siste del kun teoretisk undervisning. I 1987 skiftet skolen navn til Kriminalomsorgens utdanningssenter, og fra 2001 til Kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS.

I 2012 ble fengselsbetjentutdanningen et toårig akkreditert studium som gir graden Høgskolekandidat i straffegjennomføring. I forbindelse med dette ble navnet i 2016 endret til dagens Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS. Fra 2019 tilbyr KRUS også et påbyggingsstudium til bachelorgraden, for de som har fullført grunnutdanningen.

Helt fram til 1984 holdt Fengselsskolen til i lokaler til Botsfengselet og også på området til Oslo kretsfengsel. Behovet for økte aktiviteter ført til at skolen da flyttet til det tidligere Teisen gymnas i Oslo. Skolen flyttet videre til nybygg i Lillestrøm i 2015, og ble samtidig samlokalisert med Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI). Året etter flyttingen fikk skolen et nytt navn: Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg