Femundshytten

Femundshytten.

Artikkelstart

Femundshytten er en betjent, privat turisthytte i Femundsmarka. Hytta ligger i Engerdal kommune, i Innlandet fylke, tidligere Hedmark; 675 meter over havet.

Den tradisjonsrike Femundshytten er et utmerket utgangspunkt for turer i Femundsmarka nasjonalpark. Den har merkede sommerruter til Tufsingdalen og Langen Gjestegård ,og rutebåtforbindelse til flere steder på østsiden av

Stedet het opprinnelig Femund Hytte og var en smeltehytte ved Femunden.

Historikk

Femundshytten var smeltehytte under Røros Kobberverk fra 1739 til 1822. Den ble anbragt fordi det var enklere å frakte malm hit for bearbeidelse enn å frakte store mengder ved herfra til Røros. På det meste var 11 gårdsbruk og 80–90 mennesker bosatt på plassen. Smeltehytta ble nedlagt da det var for lite skog igjen i området til å opprettholde driften. Virksomheten og de fleste bygningene ble flyttet til Drevsjø.

Femundshytten ble drevet videre som gårdsbruk, med jakt, fangst og turisme som viktige inntektskilder. Gården fikk strøm i 1978 og vei i 1998. Femundshytten tilbyr overnatting for besøkende i fem hytter på gården og fire hytter inne i Femundsmarka.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg