Feministisk initiativ

Feministisk Initiativ er et lite, feministisk parti.

Artikkelstart

Feministisk initiativ (FI) er en politisk partigruppering i Sverige. FI ble opprettet i 2005 av blant andre den tidligere lederen for Vänsterpartiet, Gudrun Schyman, litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström og kjønnsrolle-professor Tiina Rosenberg. Sistnevnte har siden forlatt partiet.

Faktaboks

Uttale

femin'istiskt initsiat'i:v

Også kjent som

Feministiskt Initiativ

Bakgrunnen for opprettelsen av partiet var misnøye med de tradisjonelle politiske partienes innsats for likestilling. Partiet har imidlertid hatt store problemer med å få satt opp et enhetlig program og har også opplevd store interne stridigheter.

Høsten 2005 avholdt FI sitt første årsmøte og presenterte tre frontfigurer frem til valget i 2006: Gudrun Schyman, den tidligere lederen for den svenske studentunionen, Sofia Karlsson, og journalisten Devrim Mavi.

Ved Riksdagsvalget i 2006 fikk partiet 0,7 prosent av stemmene og nådde ikke opp. I 2010 fikk partiet 0,4 prosent. I 2014 fikk partiet en stor framgang til 3,1 prosent. Det var imidlertid ikke nok til å bli representert i Riksdagen. Ved Riksdagsvalget i 2018 fikk partiet 0,5 prosent oppslutning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Odd Arve Manum

Ved Riksdagsvalget i 2010 fikk Feministiskt initiativ 0.40% av stemmene og ble ikke representert i Riklksdagen.http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/R/rike/index.html

skrev Karl Robin Vidén

Det svenske partiet heter Feministiskt Initiativ (adjektivet 'feministisk' får en t-endelse i intetkjønn på svensk).

svarte Ida Scott

Takk for kommentar. Jeg har nå lagt inn den svenske skrivemåten i faktaboksen. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg