Feministisk initiativ (FI) er en politisk partigruppering i Sverige. FI ble opprettet i 2005 av blant andre den tidligere lederen for Vänsterpartiet, Gudrun Schyman, litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström og kjønnsrolle-professor Tiina Rosenberg. Sistnevnte har siden forlatt partiet.

Bakgrunnen for opprettelsen av partiet var misnøye med de tradisjonelle politiske partienes innsats for likestilling. Partiet har imidlertid hatt store problemer med å få satt opp et enhetlig program og har også opplevd store interne stridigheter.

Høsten 2005 avholdt FI sitt første årsmøte og presenterte tre frontfigurer frem til valget i 2006: Gudrun Schyman, den tidligere lederen for den svenske studentunionen, Sofia Karlsson, og journalisten Devrim Mavi.

Ved Riksdagsvalget i 2006 fikk partiet 0,7 prosent av stemmene og nådde ikke opp. I 2010 fikk partiet 0,4 prosent. I 2014 fikk partiet en stor framgang til 3,1 prosent. Det var imidlertid ikke nok til å bli representert i Riksdagen. Ved Riksdagsvalget i 2018 fikk partiet 0,5 prosent oppslutning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. oktober 2010 skrev Odd Arve Manum

Ved Riksdagsvalget i 2010 fikk Feministiskt initiativ 0.40% av stemmene og ble ikke representert i Riklksdagen.http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/R/rike/index.html

1. november skrev Karl Robin Vidén

Det svenske partiet heter Feministiskt Initiativ (adjektivet 'feministisk' får en t-endelse i intetkjønn på svensk).

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.