Feltprest
Feltprest major Peter Willhelmson holder gudstjeneste i Camp Nidaros utenfor Mazar-e Sharif i Afghanistan.
Forsvaret.

Forsvarets tros- og livssynskorps (FTLK) er en militær fellesinstitusjon under Forsvarets fellestjenester (FFT). Avdelingen etablert i 1953 som Feltprestkorpset, og bestod inntil 2016 kun av feltprester, men siden inngår også feltimam og felthumanetiker.

Faktaboks

Også kjent som

Feltprestkorpset, FPK (frem til 2019)

Oppgaver

FTLK administrerer tjenester knyttet til tro og livssyn i Forsvaret, med sertifisert fagpersonell, til sammen rundt 50 offiserer. Avdelingen legger til rette for tros- og livssynsundervisning, underviser i etikk og gir råd i religiøse, etiske og moralske spørsmål samt tilbyr sjelesorg og kirkelige og andre seremonier og tjenester.

Organisering

Feltimam
Najeeb ur Rehman Naz ble innsatt som det norske forsvarets første feltimam under en seremoni på Akershus festning i 2017. Forsvaret har også en felthumanetiker (feltlivssynshumanist).
Av /Forsvaret.

Avdelingssjefen er Forsvarssjefens rådgiver i religiøse og etiske spørsmål. I kirkelige anliggender står feltprosten under tilsyn av biskopen i Oslo. Personellet i FTLK er fordelt på militære avdelinger.

Historie

Feltpresttjenesten kan føres tilbake til kong Sverres hirdpresteskap på slutten av 1100-tallet. Regulær feltpresttjeneste oppstod under Napoleonskrigene på begynnelsen av 1800-tallet. Den første norske feltprost, Johannes Storm Munch, ble utnevnt i 1808. Ordningen med uniformerte feltprester med korset som bransjemerke ble etablert i 1905, og denne ordningen varte til 1940. Et regulært norsk feltprestkorps ble reetablert i 1946.

FTLK erstattet i 2019 det gamle Feltprestkorpset, som i utgangspunktet besto av personell med utspring i Den norske kirke. Avdelingen ledes fortsatt av en feltprost, men er ikke lenger direkte tilknyttet Den norske kirke gjennom Oslos biskop, slik den tidligere var.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg