Feltprestkorpset (FPK) er en militær fellesinstitusjon underlagt forsvarsstaben. FPK skal lede og utføre prestetjeneste i Forsvaret i samsvar med Den norske kirkes orden. Tjenesten omfatter kirkelige handlinger, geistlig virksomhet, sjelesorg, etisk orientering m.m.

Sjefen for feltprestkorpset, feltprosten, har rang som brigader eller flaggkommandør og er forsvarssjefens rådgiver i religiøse og etiske spørsmål. I kirkelige anliggender står feltprosten under tilsyn av biskopen i Oslo.

Under feltprosten har de tre forsvarsgrenene og Heimevernet hver sin sjefsprest med grad av oberstløytnant/kommandørkaptein. Sjefspresten er generalinspektørens rådgiver for feltpresttjenesten og har tilsyn med prestetjenesten på vegne av Feltprosten. Under sjefspresten har alle større oppsatte avdelinger feltprester. Dette er prester som avtjener førstegangstjenesten i Forsvaret som feltprest.

Feltpresttjenesten kan føres tilbake til kong Sverres hirdpresteskap på slutten av 1100-tallet. Regulær feltpresttjeneste oppsto for rundt 200 år siden, under Napoleonskrigene. Den første norske feltprost, Johannes Storm Munch, ble utnevnt i 1808. Ordningen med uniformerte feltprester med korset som bransjemerke ble etablert i 1905. Ordningen fra 1905 varte til 1940. Et regulært norsk feltprestkorps ble reetablert i 1946. Den nåværende organisering av feltprestkorpset ble etablert i 1975.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.