Samlingsregjeringen_1945

Deler av samlingsregjeringen utenfor Slottet etter første statsråd 25. juni 1945. Regjeringen hadde som mål å basere seg på Fellesprogrammet. Fra venstre: sosialminister Sven Oftedal (Ap), skipsfartminister Tor V. Skjønsberg (Hjemmefronten), konsultativ statsråd Kirsten Hansteen (NKP), arbeidsminister Johan Strand Johansen (NKP), statsminister Einar Gerhardsen (Ap), forsynings- og gjenreisningsminister Egil Offenberg (H), forsvarsminister Oscar Torp (Ap), kirke- og undervisningsminister Kåre Fostervoll (Ap) og konsultativ statsråd Conrad B. Svendsen (Hjemmefronten).

Samlingsregjeringen_1945
Av /NTB.

Fellesprogrammet, et felles politisk program som ble utarbeidet av de politiske partiene sommeren 1945. Grunntanken bak Fellesprogrammet var at det samarbeidet over partigrensene som hadde eksistert under krigen, skulle fortsette i den gjenoppbygningsperioden som fulgte freden.

Tanken om et felles program oppstod allerede under krigen, og mai 1945 kom det til forhandlinger mellom representanter for Arbeiderpartiet (Gunnar Ousland), Bondepartiet (Hans Holten), Høyre (Herman Smitt Ingebretsen) og Venstre (Chr. A. R. Christensen). Også Kristelig Folkeparti og Kommunistpartiet sluttet seg til Fellesprogrammet. Utkastet ble forelagt og godkjent av Hjemmefrontens ledelse og regjeringen i London.

Fellesprogrammet pekte på de store retningslinjer alle burde samles om for å gjenreise og utbygge den demokratiske stat og nevnte en del konkrete saker for dette samarbeidet. Således burde det opprettes bransjeutvalg for de enkelte næringer, produksjonsutvalg med deltagere også fra arbeidere og funksjonærer, og man burde få en lovgivning som hindret streik og lockout som kampmiddel i arbeidskonflikter; jordbruket burde sikres full likestilling med andre næringer, og forsvaret gjenreises.

I tillegg til Fellesprogrammet hadde partiene også sine egne programmer ved stortingsvalget i 1945. Men Fellesprogrammet bidrog til at de politiske motsetningene ble neddempet til fordel for de store felles gjenreisningsoppgavene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg