Feldwebel er en opprinnelig tysk underoffisersgrad, som også er brukt i flere andre lands forsvar – og fortsatt i det tyske. Graden er gitt noe ulike rangering i forskjellige land, og er brukt både i hær og luftvåpen.

Faktaboks

Uttale
fˈeldwebel

Feldwebel-graden ble tatt i bruk av det prøyssiske forsvaret i andre halvdel av 1800-tallet, men er kjent tilbake til middelalderen. Den ble særlig brukt fra det tidlige 1900-tall, inklusive under første verdenskrig. Feldwebel var da høyeste underoffisersgrad, med ansvar og oppgaver tilsvarende det en stabssersjant har i andre hærstrukturer, som USAs. I 1877 ble Feldwebel-Leutnant innført som den laveste offisersgrad i Preussen, tildelt veteraner i reserven.

Etter første verdenskrig ble feldwebel-graden videreført av Reichswehr, senere i Wehrmacht, og etter andre verdenskrig i Bundeswehr, i Forbundsrepublikken, så vel som i Nationale Volksarmee i DDR. Det har vært fire-fem nivåer innenfor gradssjiktet feldwebel. I den keiserlige tyske hær var dette Unterfeldwebel, Feldwebel, Oberfeltwebel og Stabsfeldwebel. I det moderne tyske forsvaret er fem nivåer brukt: Feldwebel, Oberfeldwebel, Hauptfeldwebel, Stabsfeldwebel og Oberstabsfeldwebel. Graden ble historisk særlig brukt av infanteri. I det tyske kavaleriet og artilleriet er tilsvarende nivå Wachtmeister; og I Nazi-Tysklands Waffen–SS var det Oberscharführer.

Feldwebel-graden er også brukt i andre land; i Estland (veebel), Finland (vääpeli) og Sverige (fältväbel), så vel som i Bulgaria og Sveits (Feldweibel). Graden ble også brukt i Russland i tsartiden og i keiserdømmet Østerrike-Ungarn.

Norge avviklet sitt underoffiserskorps i 1930, men innførte fra 2016 en ny befalsordning som skiller mellom offiserer og 'other ranks' (OR). Dette er en betegnelse og et system – med graderinger fra 1 til 9i – som brukes som en standard i NATO. Overført til dette tilsvarer feldwebel OR 5–6, som i Norge er sersjantoversersjant i Hæren og Luftforsvaret; kvartermesterskvadronsmester i Sjøforsvaret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg