Federal Emergency Management Agency - FEMA

Artikkelstart

Federal Emergency Management Agency (FEMA) er USAs katastrofedirektorat.

Ansvarsområde og myndighet

FEMA har ansvar for de føderale myndighetenes håndtering av katastrofer, i tillegg til forebyggende tiltak og bistand til gjenoppbygging.

Både naturkatastrofer og hendelser som er forårsaket av mennesker faller inn under direktoratets ansvarsområde. Siden 2003 har dette også omfattet følgene av terrorhandlinger og angrep med masseødeleggelsesvåpen.

Det er USAs president som formelt erklærer at noe er en katastrofe og dermed gjør at FEMA trer inn.

Organisasjon og opprinnelse

FEMA ble opprettet i 1979 som en frittstående etat utenfor de ordinære departementene. Som ledd i en større styringsreform etter terrorangrepene 11. september 2001 ble FEMA i 2003 underlagt det nyopprettede departementet for innenlands sikkerhet (Department of Homeland Security).

Direktoratets leder utnevnes av presidenten og må godkjennes av Senatet.

Før opprettelsen av FEMA ble føderal katastrofehjelp håndtert gjennom enkeltvedtak i Kongressen fra sak til sak og ansvaret plassert i en rekke ulike etater. I 1960- og 70-årene ble permanente ordninger lovfestet på flere områder, men noen etat med tilsvarende ansvar for helhetlig koordinering fantes ikke før FEMA.

Fra mediene er FEMA særlig kjent fra orkan- og flomkatastrofer i det sørøstlige USA og fra skogbranner i sørvest. Den mangelfulle håndteringen av orkanen Katrina i 2005, særlig i New Orleans, heftet ved etaten i lang tid.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg