Faustina Kowalska

Faktaboks

Faustina Kowalska

Søster Maria Faustina, St. Faustina

Født
25. august 1905, Głogowiec
Død
5. oktober 1938

Artikkelstart

Faustina Kowalska er en katolsk helgen, ofte bare kalt «Sankt Faustina». Hun var polsk nonne og ble helgenkåret av pave Johannes Paul 2 i 2000. St. Faustina er mest kjent for sine åpenbaringer av Jesus som Den guddommelige barmhjertighets konge.

Bakgrunn

Maria Faustina Kowalska ble født Helena Kowalska i den polske byen Głogowiec. Hun gikk i kloster i 1926 og ble med i nonneordenen Søstrene av Vår Frue av Barmhjertigheten. Hun tok da navnet Søster Maria Faustina av Det velsignede sakrament og avla ordensløftene i 1928.

Hun ble senere flyttet til et kloster i Płock, hvor hun ble syk. Der hadde hun også åpenbaringsopplevelser av Jesus som Den guddommelige barmhjertighets konge.

Den guddommelige barmhjertighet

St. Faustina er mest kjent for hennes åpenbaringer av Jesus som Den guddommelige barmhjertighets konge. Dette var en serie åpenbaringer som begynte 22. februar 1931.

«Den guddommelige barmhjertighet» er navnet på et bilde av Jesus som St. Faustina fikk laget etter instruks fra åpenbaringene. Bildet skulle vise Jesus slik hun så ham i disse åpenbaringene: med høyre hånd løftet i velsignelse, venstre pekefinger rettet mot hjertet, og med to lysstråler som utgikk derfra. Den ene lysstrålen er hvit, den andre rød.

Bildet finnes i mange ulike versjoner, men har vanligvis teksten «Jesus, jeg stoler på deg» nederst. Kowalska malte ikke bildene selv. Den første versjonen av bildet ble laget av den polske kunstneren Eugeniusz Kazimirowski i 1934. Den versjonen som i dag er mest utbredt, ble imidlertid malt av den polske kunstneren Adolf Hyła i 1943.

Ifølge åpenbaringen datert 22. februar 1931 lovet Jesus at «den sjel som ærer dette bildet, skal ikke gå fortapt». Dette ble grunnlaget for en verdensvid dyrkelse.

I dag finnes både bilder og statuer over hele verden av Jesus som Den guddommelige barmhjertighets konge. Den største statuen står i El Salvador City på Filippinene.

I 1935 opplevde Kowalska en åpenbaring hvor Jesus dikterte en bønneformel som i dag er kjent som Den guddommelige barmhjertighets krans. Bønneformelen bes ofte ved hjelp av et rosenkranskjede.

Helgenkåring

Kowalska døde 5. oktober 1938, bare 33 år gammel. Hun ble saligkåret i 1993 og helgenkåret i 2000. Begge kåringene ble utført av hennes landsmann pave Johannes Paul 2.

Johannes Paul 2 fremmet dyrkelsen av Den guddommelige barmhjertighet verden rundt. Særlig viktig var hans innstiftelse av Den guddommelige barmhjertighets fest, som feires av katolikker verden rundt første søndag etter påske.

I 2002 ble Den guddommelige barmhjertighets helligdom åpnet i Łagiewniki, like sør for Kraków sentrum. Der ligger St. Faustina gravlagt, og katolikker besøker både hennes grav samt flere relikvier som er gjort tilgjengelige for at besøkende skal kunne se dem. Det sies også at helligdommen huser det første bildet som ble laget.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kowalska, Faustina. Divine Mercy in My Soul: Diary of Saint Maria Faustina Kowalska.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg