Fauske kommune er svært berglendt, bare 1/10 av arealet ligger under 60 moh., mens hele 1/4 ligger over 1000 moh. Det kuperte landskapet er dannet under den kaledonske orogenese, og det finnes fire skyvedekker i Fauske-området.

Berggrunnen tilhører Nordlandsprovinsen og består av glimmerskifer og kalkstein, som i øst er gjennomtrengt av vulkanske bergarter. Nordlandsprovinsen består av fire skyvedekker. Kobber finnes omkring Sulitjelma. Nord og øst for Skjerstadfjorden finnes store partier med dolomitt og marmor (Fauskemarmor).

Østlige del av kommunen er et fjellområde med flere isbreer. Suliskongen nær svenskegrensen rager høyest på 1908 moh. Mesteparten av dette østlige området av kommunen ligger over 1000 moh.

Flere topper: Blåmannen, Dama, Knekten, Linaisen, Stortoppen.

Fjellområdet i øst er for en stor del dekket av breer.

Den største isbreen er Blåmannsisen, 87 km2, som er Norges 5. største bre. Blåmannsisen ligger på grensen mot Sørfold kommune og demmer opp den store bresjøen Blåmannsvatnet.

Nest største bre er Sulitjelmabreen som ligger på begge sider av riksgrensen (22 km2 i Fauske).

Innimellom fjellpartiene strekker markerte dalsøkk seg: Jordbrudalen går nordover fra Valnesfjordn i den vestlige del av kommunen, parallelt går Fauskeeidet nordover fra Fauske tettsted lenger inne i fjorden, og fra innerste del av Skjerstadfjorden strekker Sulitjelma-dalføret seg østover.

I nederste del av Sulitjelmadalføret ligger Øvervatnet og Nervatnet, som er forbundet med et smalt sund. De ligger ubetydelig over havoverflaten og er skilt fra fjorden ved en ca. 200 m lang strøm, slik at tidevannet gjør seg gjeldende i Nervatnet. Mellom dette vannet og Fauskevika ligger en imponerende endemorene, Straumnakken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.