Fauskes geologi og landformer

Artikkelstart

Fauske kommune er svært berglendt, bare 1/10 av arealet ligger under 60 moh., mens hele 1/4 ligger over 1000 moh. Det kuperte landskapet er dannet under den kaledonske orogenese, og det finnes fire skyvedekker i Fauske-området.

Berggrunn

Berggrunnen tilhører Nordlandsprovinsen og består av glimmerskifer og kalkstein, som i øst er gjennomtrengt av vulkanske bergarter. Nordlandsprovinsen består av fire skyvedekker. Kobber finnes omkring Sulitjelma. Nord og øst for Skjerstadfjorden finnes store partier med dolomitt og marmor (Fauskemarmor).

Fjellområdet i øst

Østlige del av kommunen er et fjellområde med flere isbreer. Suliskongen nær svenskegrensen rager høyest på 1908 moh. Mesteparten av dette østlige området av kommunen ligger over 1000 moh.

Flere topper: Blåmannen, Dama, Knekten, Linaisen, Stortoppen.

Breheimen i øst

Fjellområdet i øst er for en stor del dekket av breer.

Den største isbreen er Blåmannsisen, 87 km2, som er Norges 5. største bre. Blåmannsisen ligger på grensen mot Sørfold kommune og demmer opp den store bresjøen Blåmannsvatnet.

Nest største bre er Sulitjelmabreen som ligger på begge sider av riksgrensen (22 km2 i Fauske).

Lavereliggende områder

Innimellom fjellpartiene strekker markerte dalsøkk seg: Jordbrudalen går nordover fra Valnesfjordn i den vestlige del av kommunen, parallelt går Fauskeeidet nordover fra Fauske tettsted lenger inne i fjorden, og fra innerste del av Skjerstadfjorden strekker Sulitjelma-dalføret seg østover.

I nederste del av Sulitjelmadalføret ligger Øvervatnet og Nervatnet, som er forbundet med et smalt sund. De ligger ubetydelig over havoverflaten og er skilt fra fjorden ved en ca. 200 m lang strøm, slik at tidevannet gjør seg gjeldende i Nervatnet. Mellom dette vannet og Fauskevika ligger en imponerende endemorene, Straumnakken.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg