Fars

Koranporten i Fars' provinshovedstad Shiraz, bygget på 900-tallet, er byens port mot nord.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Fars er en region og provins i sørvestlige Iran med rundt 4,8 millioner innbyggere (Iran Census, 2016). Provinsens hovedstad og største by er Shiraz. Fars har vært senter for flere persiske herskerdynastier og nasjonalspråket i Iran (farsi) har sin opprinnelse her.

Faktaboks

Også kjent som
Fārs, Farsistan

Natur

Fra Zagrosfjellene, i nærheten av Shiraz.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Fars består av kalkfjellkjeder knyttet til Zagrosfjellene som går parallelt med kysten og fruktbare høysletter som ligger mellom fjellkjedene. Provinsen omfatter to ulike klimaregioner med høyder opp til 750 moh. Garmsir med et varmt og tidvis fuktig klima i områdene nærmest Persiabukta og Sardsir med et kjøligere klima i innlandet. Klimavariasjonen gjør at regionen har et svært variert plante- og dyreliv. I nord og vest er landskapet karakterisert ved at det er ørkenaktig og flatt.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvei med dyrking av mais, ris, tobakk, bomull, frukt og grønnsaker, og oppdrett av sauer og geiter. Industrien omfatter blant annet petroleumsvirksomhet og elektronikkproduksjon.

Fars har en betydelig turistnæring og flere historiske severdigheter på UNESCOs verdensarvliste er lokalisert her. Blant annet Persepolis. Flere universiteter og utdanningsinstitusjoner ligger også i regionen.

Historie

Det antas at persiske folkegrupper har vært boende i området siden 900-tallet fvt. Fars ble kjernen i akemenidenes rike (559–530 fvt.) etter at Kyros 2 den store grunnla det persiske verdensriket, med hovedstad først i Pasargadae, og senere i Persepolis. Området var da kjent under navnet Persis eller Pars.

Alexander den store erobret regionen fra akemenidene og ødela Persepolis i 331 fvt. Deretter ble Fars en del av det gresk-makedonske Selevkideriket. Ved midten av 100-tallet fvt. ble regionen tatt over parterne, en nordiransk stamme som erobret store deler av Midtøsten. Ardashir 1 beseiret de partiske kongene og grunnla i 224 evt. Sasanideriket (224–651) med hovedstad i Istkhr, omtrent fem kilometer fra Persepolis. Fra 700-tallet var regionen under ulike islamske herskerdynastier de neste århundrene. Under Zand-dynastiet (1750–1794) ble Fars igjen et maktsentrum i riket med Shiraz som hovedstad.

I nyere tid har Fars hatt en mindre sentral rolle i Irans utvikling. Blant annet er ikke provinsen tilknyttet den transiranske jernbane og utbygging har blitt prioritert ved viktige oljefelt lenger nord i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg