Fars

Farsistan, landskap og provins i sørvestlige Iran; 122 400 km2 med 4 135 250 innb. (2000). Hovedstad og største by: Shiraz.

Natur

Landet hever seg fra Persiske bukt opp til den store iranske høyslette i flere trinn, atskilt ved kalkfjellkjeder som går parallelt med kysten og opp i 4000 moh. Mellom kjedene ligger fruktbare høysletter. Provinsen hører til to ulike klimaregioner: garmsir med et varmt klima opp til 750 moh., og sardsir med kjøligere klima over 750 moh. I nord og vest er landet ørkenaktig og flatt.

Næringsliv

Jordbruk er viktigste næringsvei, med dyrking av mais, ris, tobakk, bomull, frukt og grønnsaker, og oppdrett av sauer og geiter. Petroleumsvirksomhet.

Historikk

Området var kjent i oldtiden under navnet Persis eller Pars, og man antar det er persernes opprinnelige hjemland. Det ble kjernen i akemenidenes rike (559–530 f.Kr.), med hovedstad først i Pasargadae, senere i Persepolis. Etter Aleksander den stores død ble Persis en del av seleukidenes rike, og først under Zand-dynastiet (1750–94) ble området igjen sentrum for riket, med hovedstad i Shiraz.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg