Farrelly-brødrene

Peter Farrelly til (venstre) og Bobby Farrelly under premieren på deres Lost Son of Havana under Tribeca Film Festival i 2009.

.
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Farrelly-brødrene, Peter og Bobby Farrelly, er filmregissører, filmprodusenter og manusforfattere fra USA. Siden 1990-tallet har de sammen stått for flere store kinosuksesser med sine komedier.

Faktaboks

Uttale
færˈəlli
Også kjent som

Peter John Farrelly og Robert Leo Farrelly Jr.

Peter John Farrelly (født 17. desember 1956) og Robert «Bobby» Leo Farrelly Jr. (født 17. juni 1958) vokste opp i Cumberland i Rhode Island. De debuterte med Dumb & Dumber (Dum og dummere, 1994), hvor Jim Carrey og Jeff Daniels' karakterer forgjeves forsøker å bli kvitt en koffert full av penger, og fikk en ny suksess med There's Something About Mary (Alle elsker Mary, 1998), med Cameron Diaz.

Me, Myself & Irene (Jeg, meg og Irene, 2000) hadde Carrey og Renée Zellweger i hovedrollene, mens i Shallow Hal (2001) var det Jack Black og Gwyneth Paltrow. Den romantiske baseballkomedien Fever Pitch (2005) var løst basert på Nick Hornbys roman ved samme navn.

Peter Farrellys «Green Book»

Peter Farrellys største suksess som regissør og manusforfatter er Green Book (2018). Broren Bobby medvirket ikke i filmen, som ble tildelt Oscar-prisen for beste originalmanus og beste film. Den handler om en afrikanskamerikansk jazzpianist og hans hvite sjåfør og livvakt, spilt av Viggo Mortensen, på turne i de amerikanske sørstatene på 1960-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg