Farouk 1

Faktaboks

Farouk 1
Faruk I; Faruq al-Awwal
Uttale
farˈuk
Født
11. februar 1920, Kairo, Egypt
Død
18. mars 1965, Roma, Italia
Kong Farouk 1 av Egypt gifter seg med dronning Farida i Qubba-palasset i Kairo, 20. januar 1938.
Av .

Kong Farouk 1 (konge 1936–1952) med sin lille sønn i eksil i Roma.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Farouk 1 var konge av Egypt i perioden 1936–1952. Han etterfulgte sin far, kong Fuad 1.

Farouk ble avsatt som følge av den egyptiske revolusjonen i 1952. Han ble dermed den siste regjerende konge fra det gamle Muhammad Ali-dynastiet i Egypt, selv om hans sønn, prins Fuad, formelt ble innsatt som kong Fuad 2 i juli 1952 og formelt var Egypts statsoverhode til monarkiet ble avskaffet i juni 1953.

Motstand

Prins Farouk ble utdannet i Egypt og England, før han overtok tronen i 1936. Fra først å ha vært forholdsvis populær, vokste motstanden mot ham både i politiske og militære kretser. Motstanden skyldtes i betydelig grad hans eksentriske og kostbare livsstil, og hans mangelfulle kompetanse til å styre et land. Dette bragte ham i konflikt med det ledende partiet Wafd, som også dannet regjering.

Tvunget i eksil

Kongen møtte også motstand innad i de væpnede styrker, fordi han i liten grad engasjerte seg i forsvaret, og for ikke å ha styrket hæren i tilstrekkelig grad før den ble satt inn i den første arabisk-israelske krigen (Palestina-krigen) i 1948, der Egypt led nederlag. Dette førte til at en gruppe offiserer, ledet av oberst Gamal Abdel Nasser og med general Muhammad Neguib som frontfigur, avsatte kongen under sitt kupp i 1952.

Formelt abdiserte kongen etter å ha akseptert et ultimatum fremmet av de frie offiserer. Dette ble skrevet og framlagt for kongen, som da var i sitt sommerpalass i Alexandria, av Anwar al-Sadat. Den samme erklæringen fastslo at kong Farouk skulle overlate tronen til sin sønn, prins Fuad, som da var et halvt år gammel. Til han ble myndig skulle et regentskap styre på hans vegne. Kongen aksepterte alle krav, også at han måtte forlate Egypt om kvelden 26. juli 1952.

Verken Nasser eller Neguib var prinsipielt mot kongedømmet, men de anså at Farouk var uskikket til å bekle tronen. Nasser bidro til at kongens liv ble spart, og at han ble tvunget i eksil framfor å bli henrettet. Farouk levde deretter, til sin død i 1965, i eksil i Italia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg