Kong Farouk 1 av Egypt gifter seg med dronning Farida i Qubba-palasset i Kairo, 20. januar 1938.

Farouks bryllup. av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

Farouk 1 var konge av Egypt i perioden 1936–1952. Han etterfulgte sin far, kong Fuad 1.

Farouk ble avsatt som følge av den egyptiske revolusjonen i 1952. Han ble dermed den siste regjerende konge fra det gamle Muhammad Ali-dynastiet i Egypt, selv om hans sønn, prins Fuad, formelt ble innsatt som kong Fuad 2 i juli 1952 og formelt var Egypts statsoverhode til monarkiet ble avskaffet i juni 1953.

Prins Farouk ble utdannet i Egypt og England, før han overtok tronen i 1936. Fra først å ha vært forholdsvis populær, vokste motstanden mot ham både i politiske og militære kretser. Motstanden skyldtes i betydelig grad hans eksentriske og kostbare livsstil, og hans mangelfulle kompetanse til å styre et land. Dette bragte ham i konflikt med det ledende partiet Wafd, som også dannet regjering.

Kongen møtte også motstand innad i de væpnede styrker, fordi han i liten grad engasjerte seg i forsvaret, og for ikke å ha styrket hæren i tilstrekkelig grad før den ble satt inn i den første arabisk-israelske krigen (Palestina-krigen) i 1948, der Egypt led nederlag. Dette førte til at en gruppe offiserer, ledet av oberst Gamal Abdel Nasser og med general Muhammad Neguib som frontfigur, avsatte kongen under sitt kupp i 1952.

Formelt abdiserte kongen etter å ha akseptert et ultimatum fremmet av de frie offiserer. Dette ble skrevet og framlagt for kongen, som da var i sitt sommerpalass i Alexandria, av Anwar al-Sadat. Den samme erklæringen fastslo at kong Farouk skulle overlate tronen til sin sønn, prins Fuad, som da var et halvt år gammel. Til han ble myndig skulle et regentskap styre på hans vegne. Kongen aksepterte alle krav, også at han måtte forlate Egypt om kvelden 26. juli 1952.

Verken Nasser eller Neguib var prinsipielt mot kongedømmet, men de anså at Farouk var uskikket til å bekle tronen. Nasser bidro til at kongens liv ble spart, og at han ble tvunget i eksil framfor å bli henrettet. Farouk levde deretter, til sin død i 1965, i eksil i Italia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.