Fargo (TV-serie)

Artikkelstart

Fargo er en amerikansk dramaserie som er inspirert av og løst basert på brødrene Joel og Ethan Coens spillefilm Fargo fra 1996. TV-serien er laget av Noah Hawley for den amerikanske fjernsynskanalen FX, mens Coen-brødrene er med på produksjonssiden. Det har per 2020 kommet fire sesonger. Hver sesong følger sin egen historie med nye karakterer, mens enkelte steder, spor, hendelser og roller overlapper mellom de ulike sesongene.

Handling

Serien foregår hovedsakelig, i likhet med filmen, i et kaldt, snørikt og ugjestmildt klima i den nordvestlige innlandsdelen av USA. Der filmen tok utgangspunkt i den halvstore byen Fargo i North Dakota, har serien også gått videre til andre byer og tettsteder i North Dakota og nabodelstatene Minnesota og South Dakota. I sesong fire er handlingen flyttet ytterligere sørover til Missouri og til et varmere klima. Uavhengig av sted så er Fargo hele tiden i et mørkt, og tidvis komisk, univers der både yrkeskriminelle og vanlige mennesker begår det ene groteske drapet etter det andre. Alle sesongene er både kritikerroste og har vunnet flere prestisjetunge priser, deriblant to Golden Globe og flere Emmy-priser.

Første sesong

Den første sesongen av Fargo kom i 2014 og hadde Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks og Martin Freeman i hovedrollene. Sesongen finner sted i 2006, primært i et delvis norsk-amerikansk miljø i småbyen Bemidji i Minnesota, men serien forflytter seg også tidvis til den litt større byen Duluth, til Fargo og til Las Vegas.

Andre sesong

Sesong to av Fargo kom året etter og hadde Kirsten Dunst, Patrick Wilson, Jesse Plemons, Jean Smart og Ted Danson blant hovedrollene. I denne sesongen går handlingen tilbake til Fargo i 1979, samt Sioux Falls i South Dakota og småbyen Luverne i Minnesota. I Fargo blir den tyskamerikanske kriminelle familien Gerhardt utfordret av mafiaen fra Kansas City. Noe som leder til et oppgjør som til stadighet blir omtalt på mytisk vis i den første sesongen.

Tredje sesong

Tredje sesong av Fargo (2017) finner sted i de tre Minnesota-byene St. Cloud, Eden Valley og Eden Prairie, samt Los Angeles. Denne gangen er handlingen lagt til 2010 og 2011 og følger den suksessfulle forretningsmannen Emmit Stussy. Emmit er den selvutnevnte parkeringsplasskongen av Minnesota, men han sliter samtidig med et svært anstrengt forhold til sin bror Raymond Stussy. Snart skal han også få problemer med et tvilsomt selskap han lånte penger av under finanskrisen. Ewan McGregor spiller både Emmit og Raymond Stussy, mens Carrie Coon, Mary Elisabeth Winstead, Goran Bogdan, David Thewlis og Michael Stuhlbarg har de andre hovedrollene.

Fjerde sesong

Den fjerde og foreløpig siste sesongen av Fargo kom i september 2020. Premieren var utsatt i underkant av et halvt år på grunn av koronavirus-pandemien. Sesongens handling finner sted i Kansas City i Missouri i 1950, og har enkelte løse forbindelser til handlingen i sesong to. Vi følger Loy Cannon og hans afrikanskamerikanske syndikat, som vekselvis kriger om og deler den kriminelle makten i byen med den italienskamerikanske mafiaen. Historien har en tidsaktuell tematikk, og tar for seg ulike koblinger mellom den kriminelle verden og etterkrigssamfunnet, «det amerikanske paradokset» og etnisk rivalisering i USA generelt og i Midtvesten spesielt. Chris Rock spiller Loy Cannon, mens Jessie Buckley, Jason Schwartzman og Ben Whishaw har de andre hovedrollene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg