Fana kirke

Fana kirke er en middelalderkirke i stein i Fana, Bergen. Fana kirke er første gang nevnt i 1228, men antas å være oppført omkring midten av 1100-tallet. Kirken er bygd i lokal bruddstein med innfatninger av kleberstein. I middelalderen var Fana en viktig pilgrimskirke.

Kirken ble gjenstand for en omfattende restaurering og nytolkning ved Frederik Konow Lund i 1953. Blant annet fikk kirken ny tårnfot og et tilbygg til koret for sakristi og menighetshus; ytre kalkpuss ble fjernet. Kirken har vel 400 sitteplasser.

Historie

Kirken er nevnt første gang i et vernebrev til bisp Arne i Bergen fra pave Gregor IX i 1228. Der nevner han byggearbeid ved kirken, men de eldste bevarte delene kan dateres til midten av 1100-tallet. I 1303 ble råderetten over Fana kirke overdratt korsbrødrene ved Apostelkirken i Bergen. Kirken var kongelig kapell fra 1303 til reformasjonen og nevnes i 1308 som Det hellige Kors’ kirke' i Fana som ett av de 14 kongelige kapeller.

I 1644 brant tårnet etter et lynnedsslag. I 1723 kjøpte kirkevergene Niels Øfstevold og Vincentz Nedre-Titlestad kirken. I 1741 ble den kjøpt av eieren til Stend gård, bergenskjøpmannen Wollert Danchertsen, og kom via ham i slekten Krohns eie. Den ble i 1862 overtatt av Fana kommune.

Interiør

Ved ombyggingen i 1870 ble kirkens interiør endret. Koråpningen ble utvidet og alteret flyttet frem for å gjøre plass til sakristi i korets østre del.

Da kirken ble restaurert i 1926–27 ble interiøret igjen helt fornyet. Det ble laget ny spissbuet korbue og alteret ble flyttet tilbake mot korets østmur. Himlingen i kirkerommet, som hadde vært tønnehvelvet siden 1870, fikk trekløverform over skipet, mens koret har åpent takverk.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg