Fana kirke

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fana kirke er en middelalderkirke i stein i Fana, Bergen. Fana kirke er første gang nevnt i 1228, men antas å være oppført omkring midten av 1100-tallet. Kirken er bygd i lokal bruddstein med innfatninger av kleberstein. I middelalderen var Fana en viktig pilegrimskirke.

Kirken ble gjenstand for en omfattende restaurering og nytolkning ved Frederik Konow Lund i 1953. Blant annet fikk kirken ny tårnfot og et tilbygg til koret for sakristi og menighetshus; ytre kalkpuss ble fjernet. Kirken har vel 400 sitteplasser.

Historie

Kirken er nevnt første gang i et vernebrev til bisp Arne i Bergen fra pave Gregor IX i 1228. Der nevner han byggearbeid ved kirken, men de eldste bevarte delene kan dateres til midten av 1100-tallet. I 1303 ble råderetten over Fana kirke overdratt korsbrødrene ved Apostelkirken i Bergen. Kirken var kongelig kapell fra 1303 til reformasjonen (1537) og nevnes i 1308 som Det hellige Kors’ kirke' i Fana som ett av de 14 kongelige kapeller.

I 1644 brant tårnet etter et lynnedsslag. I 1723 kjøpte kirkevergene Niels Øfstevold og Vincentz Nedre-Titlestad kirken. I 1741 ble den kjøpt av eieren til Stend gård, bergenskjøpmannen Wollert Danchertsen, og kom via ham i slekten Krohns eie. Den ble i 1862 overtatt av Fana kommune.

Interiør

Ved ombyggingen i 1870 ble kirkens interiør endret. Koråpningen ble utvidet og alteret flyttet frem for å gjøre plass til sakristi i korets østre del.

Da kirken ble restaurert i 1926–1927 ble interiøret igjen helt fornyet. Det ble laget ny spissbuet korbue og alteret ble flyttet tilbake mot korets østmur. Himlingen i kirkerommet, som hadde vært tønnehvelvet siden 1870, fikk trekløverform over skipet, mens koret har åpent takverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg