Fan Noli

Faktaboks

Fan Noli
Theofan Stilian Noli, Teophan Stilian Noli
Født
6. januar 1882, Ibrik Tepe, sør for Edirne/Adrianopel, i den europeiske delen av det osmanske riket
Død
13. mars 1965, Fort Lauderdale, Florida
Fan Noli var en av Albanias viktigste politikere i mellomkrigstiden.
Av .

Artikkelstart

Albansk biskop (ortodoks), forfatter, akademiker, oversetter, retoriker, skuespiller, diplomat og politiker. En viktig kulturpersonlighet og en av Albanias viktigste politikere i mellomkrigstiden. Utdannet ved Harvard, dit han dro i 1906. Det var også han som ledet landet frem til medlemskap i Folkeforbundet. I Albania ble Noli etter krigen leder av et liberalt parti som stod mot den gamle jordeiereliten og føydalherrene, dvs. hovedkonkurrenten Ahmet Zogus maktbase. Motivert av behovet for jordreform ledet Noli an i en revolusjon mot regjeringen i 1924, og satt en tid som statsminister før hans regjering ble felt av Zogu. Etter dette dro han i eksil i Europa og senere til USA.

Noli er også kjent for sin rolle i albansk kulturliv og nasjonsbygging. Han ble i 1908 ordinert som prest i USA, der han etablerte en albansk-ortodoks kirke med bruk av albansk språk i gudstjenesten. Dette brøt med de andre ortodokse kirkenes linje og var et viktig skritt på veien i å oppnå offisiell anerkjennelse av den albanske autokefale ortodokse kirken. Den albansk-amerikanske kampen for anerkjennelse hadde også stor betydning for prosessen frem mot Ismail Qemalis uavhengighetserklæring i 1912. Også under Den første verdenskrig fungerte Noli som leder for albansk-amerikanerne og en slags eksilregjering som etterpå drev diplomati på vegne av Albania.

I 1919 ble Noli utnevnt til biskop for den albansk-ortodokse kirken i Amerika og med det leder for albanske ortodokse, en rolle han tok med seg da han flyttet til Albania etter den første verdenskrig. I tillegg til hans politiske aktiviteter fungerte han som ortodoks biskop og kjempet frem til den offisielle kirkelige anerkjennelsen i 1937 for den albansk-ortodokse kirkens autokefali, selvstyre. Dette var spesielt en motstand mot gresk innflytelse i Albania og en del av konsolideringen av albansk uavhengighet. Nolis bidrag var også viktige for å styrke albansk språk, og han oversatte utallige verker til og fra albansk og en rekke andre språk i tillegg til en stor egen litterær produksjon innen mange sjangre. Han skrev også mange studier av ortodoks og bysantinsk musikk og var kjent som en stor retorisk begavelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg