Falklandsøyenes historie

Falkland Islands. Fra krigen i 1982. De argentinske okkupasjonstroppene, som besatte øyene i begynnelsen av april, måtte overgi seg til britene 15. juni. Da var 10 000 soldater omringet i Stanley.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Falklandsøyene (Falkland Islands) ble trolig først kjent i Europa gjennom den britiske sjøfareren John Davis, som seilte forbi dem i 1592. De første koloniseringsforsøkene ble gjort i 1760-årene av briter (West Falkland) og franskmenn (East Falkland), men fra 1774 hadde Spania faktisk kontroll over hele øygruppen. Da Argentina brøt kolonibåndene med Spania tidlig på 1800-tallet, gjorde argentinerne krav på øyene og en argentinsk guvernør styrte øyene fra 1828 til 1832. Da gjorde Storbritannia igjen sine suverenitetskrav gjeldende, og i 1833 fordrev en britisk troppestyrke den argentinske garnisonen og innførte britisk styre.

Argentina har senere ikke anerkjent de britiske suverenitetskravene, og den diplomatiske striden om øyene har vært ganske tilspisset flere ganger, særlig under Falklandskrigen i 1982. Krigen førte til fornyet britisk interesse for øyene, og det ble bygd en ny militærbase og flyplass. Et eget utviklingsselskap (Falkland Islands Development Corporation) ble også etablert. Britene har samtidig fortsatt å provosere Argentina, ikke minst med å opprette en økonomisk sone rundt øyene. Argentina har på sin side erklært Falklandsøyene som en del av provinsen Tierra del Fuego.

Navnet er etter Viscount Falkland, som finansierte en ekspedisjon dit i 1690-årene. Det spanske navnet Islas Malvinas er en forvanskning av det franske Îles Malouines, som skal skrive seg fra franske kolonister fra St. Malo, som kom til øyene i 1760-årene og gav dem navn etter hjembyen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg