Falconbridge var tidligere et kanadisk gruve- og metallkonsern, startet gruvevirksomhet i Sudbury 1928. Konsernet produserte hovedsakelig nikkel, men også kobber, ferronikkel, sink, kobolt og edelmetaller. Produksjon i Canada, Dominikanske republikk og Norge, samt deleier i store kobbergruver i Chile (Collahuasi, Lomas Bayas). 1989–95 eide det svenske industriselskapet Trelleborg halvparten av Falconbridge. I 2006 ble Falconbridge kjøpt av det sveitsisk-engelske Xstrata-konsernet, et av verdens største gruveselskaper. 

Falconbridge ble startet i 1910, som Kristiansands Nikkelraffineringsverk A/S av en gruppe forretningsmenn. En av disse var Norsk Hydros gründer Sam Eyde. Nikkelmalm ble i begynnelsen hentet ut fra Flåt gruver, ved Evje. Økonomiske vanskeligheter og begrenset råstofftilgang gjorde at det kanadiske gruveselskapet Falconbridge Nickel Mines Ltd kjøpte Kristiansands Nikkelraffineringsverk A/S i 1929, som ble omdøpt til Falconbridge Nikkelverk A/S. De nye eierne sørget for god råstofftilgang fra Canada, og produksjonskapasiteten kunne bygges ut. Frem til 1939 ble produksjonen tredoblet, og Falconbridge ble Kristiansands største arbeidsgiver.

Bedriften var tidlig ute med prosessforbedringer. I 1938 ble det første renseanlegget installert, og deler av SO2-gassen fylt på tankbiler og solgt til Hunsfos fabrikker. Forurensning var likevel et problem gjennom 1960- og 70-tallet. I 1966 ble nikkelverket en av de første bedriftene i Norge som installerte databasert prosesstyring.

Selskapet har nå skiftet navn til Xstrata Nikkelverk. Omsetning 1,2 mrd. kr og 560 ansatte (2011).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.