Falconbridge Limited

Falconbridge var tidligere et kanadisk gruve- og metallkonsern, startet gruvevirksomhet i Sudbury 1928. Konsernet produserte hovedsakelig nikkel, men også kobber, ferronikkel, sink, kobolt og edelmetaller. De hadde produksjon i Canada, Den dominikanske republikk og Norge, samt deleier i store kobbergruver i Chile (Collahuasi, Lomas Bayas). I 1989–1995 eide det svenske industriselskapet Trelleborg halvparten av Falconbridge.

Faktaboks

Uttale
fˈælkənbridʒ

I 2006 ble Falconbridge kjøpt av det sveitsisk-engelske Xstrata-konsernet, et av verdens største gruveselskaper.

Falconbridge Nikkelverk i Kristiansand

Falconbridge ble startet i 1910, som Kristiansands Nikkelraffineringsverk A/S av en gruppe forretningsmenn. En av disse var Norsk Hydros gründer Sam Eyde. Nikkelmalm ble i begynnelsen hentet ut fra Flåt gruver, ved Evje. Økonomiske vanskeligheter og begrenset råstofftilgang gjorde at det kanadiske gruveselskapet Falconbridge Nickel Mines Ltd kjøpte Kristiansands Nikkelraffineringsverk A/S i 1929, som ble omdøpt til Falconbridge Nikkelverk A/S. De nye eierne sørget for god råstofftilgang fra Canada, og produksjonskapasiteten kunne bygges ut. Frem til 1939 ble produksjonen tredoblet, og Falconbridge ble Kristiansands største arbeidsgiver.

Bedriften var tidlig ute med prosessforbedringer. I 1938 ble det første renseanlegget installert, og deler av SO2-gassen fylt på tankbiler og solgt til Hunsfos fabrikker. Forurensning var likevel et problem gjennom 1960- og 70-tallet. I 1966 ble nikkelverket en av de første bedriftene i Norge som installerte databasert prosesstyring.

Selskapet har nå skiftet navn til Xstrata Nikkelverk. Omsetningen var i 2011 på 1,2 milliarder kroner og bedriften hadde da 560 ansatte.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg