Falconbridge

Artikkelstart

Falconbridge var et kanadisk gruve- og metallkonsern, som startet gruvevirksomhet i Sudbury 1928 og som var til stede i Norge fra 1929 gjennom Falconbridge Nikkelverk i Kristiansand.

Faktaboks

Uttale
fˈælkənbridʒ

Konsernet produserte hovedsakelig nikkel, men også kobber, ferronikkel, sink, kobolt og edelmetaller. De hadde produksjon i Canada, Den dominikanske republikk og Norge, samt deleier i store kobbergruver i Chile (Collahuasi, Lomas Bayas). I 1989–1995 eide det svenske industriselskapet Trelleborg halvparten av Falconbridge.

I 2006 ble Falconbridge kjøpt av det sveitsisk-engelske Xstrata-konsernet, et av verdens største gruveselskaper. Dette ble i 2013 kjøpt av Glencore.

Falconbridge Nikkelverk i Kristiansand

Falconbridge ble startet i 1910, som Kristiansands Nikkelraffineringsverk A/S av en gruppe forretningsmenn, deriblant Norsk Hydros gründer Sam Eyde. Nikkelmalm ble i begynnelsen hentet ut fra Flåt gruver, ved Evje. Økonomiske vanskeligheter og begrenset råstofftilgang gjorde at det kanadiske gruveselskapet Falconbridge Nickel Mines Ltd kjøpte Kristiansands Nikkelraffineringsverk A/S i 1929, som ble omdøpt til Falconbridge Nikkelverk A/S. De nye eierne sørget for god råstofftilgang fra Canada, og produksjonskapasiteten kunne bygges ut. Frem til 1939 ble produksjonen tredoblet, og Falconbridge ble Kristiansands største arbeidsgiver.

Bedriften var tidlig ute med prosessforbedringer. I 1938 ble det første renseanlegget installert, og deler av SO2-gassen fylt på tankbiler og solgt til Hunsfos fabrikker. Forurensning var likevel et problem gjennom 1960- og 1970-tallet. I 1966 ble nikkelverket en av de første bedriftene i Norge som installerte databasert prosesstyring.

Fabrikken skiftet navn til Xstrata Nikkelverk etter overtagelsen av det sveitsiske konsernet ved samme navn i 2006. I mai 2013 ble Xstrata kjøpt opp av råvarekonsernet Glencore i det som var den største overtagelsen i gruveindustrien noensinne. Med rundt 158 000 ansatte og en omsetning på 219 milliarder dollar, er Glencore et av verdens største selskaper.

Fabrikken i Kristiansand hadde 520 årsverk og produserte 86 495 tonn nikkel og 22 695 tonn kobber i 2017. Omsetningen var i 2018 på 1,4 milliarder kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg