Faitrade Norge

Artikkelstart

Faitrade Norge er en internasjonal merkeordning for etisk handel mellom Nord og Sør. Er en del av den internasjonale fairtrade-bevegelsen som startet i Nederland (se under) og som har spredd seg til over 70 land. Paraplyorganisasjonen Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) ble stiftet i 1997.

Formål og omfang

Formålet er å hjelpe fattige småprodusenter i u-land til en bedre pris og bedre betingelser for varene de produserer. Fairtrade-ordningen omfatter produkter som kaffe, te, kakao og sukker. For hvert produkt utarbeides egne kriterier som sikrer produsentene en stabil og akseptabel inntekt, kreditt og langtidskontrakter. Godkjente produsenter oppføres i egne produsentregistre, som følges opp av fellesorganisasjonen FLO. Varene som tilfredsstiller FLOs kriterier, er merket med en elefant.

I Norge

Faitrade Norge er en stiftelse som først ble opprettet i 1997 under navnet Max Havelaar av 12 organisasjoner:

Fairtrade Norge finansieres av statlig støtte, bidrag fra stifterne og lisensinntekter fra importører. I Norge finnes det Fairtrade-merket kaffe, te, bananer, ris, appelsinjuice, sjokolade, sukker og honning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg