Faistos-disken (foto)

Faistos-disken. Den berømte Faistos-disken, en leirtavle fra 1600-tallet f.Kr., med hieroglyf-lignende billedskrift. Arkeologisk museum, Heraklion.

Av /NTB Scanpix ※.

Faistos-disken er en sirkelformet leirskive, trolig fra rundt 1600 fvt., som ble funnet i palassruinene i FaistosKreta i 1908. Faistos-disken er om lag 16 centimeter i diameter og rundt 2 centimeter tykk, og har innstemplede piktografiske tegn i spiralmønster på begge sider.

Faktaboks

Uttale
fˈaistos-disken

Den ene siden inneholder 123 tegn, den andre siden 119. Totalt er det gjengitt 45 ulike tegn. Tegnene er plassert i grupper på 2–7 tegn med skillelinjer mellom gruppene; dette kan bety at tegnene gjengir en stavelsesskrift. Det er gjort flere forsøk på å få tydet skriften, men ingen tydinger har vunnet allmenn anerkjennelse. Språket er derfor heller ikke identifisert, men disken er trolig produsert i det minoiske kulturområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg