Faisal-moskeen

Faisal-moskeen i Islamabad er en av verdens største moskeer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Faisal-moskeen er en moské i Islamabad. Den er en av verdens største moskeer, bygd i 1976–1986. Den ble reist på initiativ av kong Feisal som var konge av Saudi-Arabia i 1964–1975. Etter at han var blitt drept i et attentat, ble moskeen reist med midler fra den saudi-arabiske regjering og viet til kong Feisals minne.

Faktaboks

Uttale
fˈaisal-moskeen
Også kjent som
Shah Faisal Masjid

Moskeen er tegnet av den tyrkiske arkitekten Vedal Dalokay i en moderne stil, men med en tradisjonell planløsning, med stor bønnehall og fire spisse minareter. Den har imidlertid ikke kuppel over bønnehallen, men en overdekning formet som et ørkentelt. Innvendig har den en stor lysekrone og vegger dekorert med mosaikker og kalligrafi. Grunnflaten er på 5000 m2, 100 000 troende kan be i moskeen samtidig.

Moskeen huser også et muslimsk forskningssenter, universitet, bibliotek og museum. Like utenfor moskeen er president Muhammad Zia ul-Haqs mausoleum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg