Fair Isle

Artikkelstart

Fair Isle er en øy i Storbritannia, Skottland, Shetland, som ligger 39 kilometer sør for Mainland og 44 kilometer nord for North Ronaldsay på Orknøyene. Øya har en stabil befolkning på om lag 60 personer og et areal på 15,5 kvadratkilometer. Administrativt er Fair Isle en del av Shetland, men siden 1954 tilhører øya National Trust for Scotland.

Faktaboks

Uttale
fˈeərail
Etymologi
norrønt Frjóey eller Friðarey

Fair Isle er kjent for et rikt fugleliv og er en viktig hvileplass for trekkfugler. Et fugleobservatorium ble opprettet i 1948, noe som har gitt en jevn flyt av besøkende. Fuglene som er hyppigst observert er bergand, boltit, dverglerke, kjernebiter, laksand, polarjo, sibirpiplerke, sibirspurv, sjøorre, sotsnipe og vierspurv.

Historikk

Fair Isle ble befolket så tidlig som for rundt 6000 år siden, noe blant annet jernalderfortet på Landberg forteller. Senere ble øya et viktig sted for vikinger og norske bosettere, og i norrøn litteratur forekommer både Frjóey og Friðarey som navn på øya. Orkneyinga saga ble skrevet rundt 1200 evt, og her har Fair Isle en fremtredende rolle.

På slutten av det 19. århundre sank befolkningen kraftig, først og fremst gjennom emigrasjon til Nord-Amerika. Denne utviklingen fortsatte helt til øya kom i privat eie i 1948 og seks år senere til National Trust for Scotland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg