FROLINAT

Det etniske og kulturelle skillet mellom den nordlige og den sørlige delen av Tsjad har vært en medvirkende årsak til borgerkrigen i landet, som har pågått i bølger siden 1966. Da ble opposisjonsgrupperingen FROLINAT dannet, med støtte fra de muslimske områdene i nord. Bildet viser FROLINAT-soldater som patruljerer områder nær grensen mellom Tsjad og Libya i 1979.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

FROLINAT var en tsjadisk opprørsgruppe som var aktiv fra 1966 til 1993. FROLINAT ble etablert i 1966 av motstandere av regimet til president François Tombalbaye (Tsjads president fra 1960 til 1975). FROLINATs støttespillere var i all hovedsak muslimer bosatt i det nordlige Tsjad. De kritiserte president Tombalbaye for kun å ansette kristne fra det sørlige Tsjad i viktige offentlige posisjoner, og for å føre en anti-muslimsk politikk.

Faktaboks

Også kjent som

Front de Libération Nationale du Tchad

FROLINAT ble raskt en væpnet gruppering som ønsket maktovertagelse i Tsjad. I 1968 var bevegelsen en så stor trussel mot regimet at president Tombalbaye ba om fransk militær støtte, noe han fikk. FROLINAT fikk støtte fra Libya etter at Muammar al-Gaddafi tok makten der i 1969. FROLINAT utgjorde etter hvert en betydelig trussel mot regimet. Fra 1972 skiftet imidlertid president Tombalbaye side og lot Libya annektere de nordligste delene av Tsjad mot at al-Gaddafi støttet sittende regime mot FROLINAT.

I april 1975 utførte deler av hæren statskupp og drepte president Tombalbaye. Den franskvennlige generalen Felix Mallum ble innsatt som ny president. FROLINAT fortsatte å kjempe for makten og forsøke flere ganger å utføre statskupp uten suksess, på tross av militær støtte fra Libya.

Splittelser og fraksjoner

Manglende suksess splittet etter hvert FROLINAT. I 1976 tok en av lederne i FROLINAT, Hissène Habré, noen få hundre mann ut av bevegelsen og etablerte Forces Armées Nationales du Tchad (FANT) med støtte fra Sudan. Den andre sterke lederen, Goukouni Oueddei, etablerte Forces Armées Populaires (FAP) og fikk støtte fra Libya. Sammen styrtet de president Felix Mallum i 1979. Goukouni Oueddei ble president i Tsjad, mens Hissène Habré ble forsvarsminister i regimet som kalles Gouvernement d'Union Nationale de Transition (GUNT). Habré gikk etter kort tid ut av regjeringen og fortsatte som leder av FAP.

FAP regnes som en av fraksjonene i FROLINAT, som på det meste bestod av 13 ulike fraksjoner. I 1982 styrtet FAP under Hissene Habrés ledelse president Oueddei. Habré hadde da støtte både fra Frankrike og USA i tillegg til noen av de andre fraksjonene i FROLINAT, med fransk militær hjelp. FROLINAT gikk i oppløsning i 1993, men innehar fremdeles en nærmest hellig status blant gamle militære opposisjonelle i Tsjad den dag i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg